Poate părea că focile care lenevesc pe malul apei se bucură de cele mai bune condiții de relaxare.
Totuși, o descoperire importantă a arătat că, mare parte din viață, focile – în special elefanții de mare – dorm doar două ore pe zi, în serii scurte, în timp ce fac scufundări.
În timpul petrecut în apă, dintre toate vietățile acvatice, elefanții de mare concurează pentru titlul de mamifer care doarme cel mai puțin pe zi.
În prezent, elefanții africani sunt cei care, incontestabil, dețin acest record. Dar și focile se apropie, deoarece și ele se odihnesc foarte puțin.
De regulă, ele dorm în reprize de câte 10 minute atunci când fac scufundări, iar adeseori visează și se mișcă în spirală atunci când se află în adâncuri.
Ocazional, ele aleg să se întindă pe mal pentru a se relaxa sau tot pentru un somn scurt, notează The Guardian.
„Vreme de mai mulți ani, una dintre marile întrebări cu privire la elefanții de mare a fost când dorm? Noi am crezut că ei dorm în timp ce se află în apă și nu mai înoată, ci se lasă purtați de apă și scufundă încet. Dar nu eram deloc siguri cu privire la acest lucru. Acum putem, însă, să spunem că focile dorm în timpul scufundărilor. Am mai descoperit, de asemenea, că ele nici nu dorm prea mult, comparativ cu alte mamifere”, a spus Daniel Costa, profesor și ecologist marin la Universitatea din California Santa Cruz.
Pentru a putea realiza acest studiu, 13 femele tinere au primit capișoane din neopren, pentru a le securiza senzorii montați pe cap, pentru a le monitoriza undele cerebrale. Înregistrările în timp real, accelerometrele și alte instrumente au fost folosite, de asemenea, pentru a monitoriza mișcările focilor.
„Am petrecut foarte mult timp privind focile cum dorm. Echipa noastră a monitorizat focile care au participat la studiu, pentru a ne asigura că ele se reintegrează în colonie fără probleme și se comportă natural”, a explicat Jessica Kendall Barr, unul dintre cercetători.
Elefanții sălbatici par să fi fost domesticiți, dar nu de oameni
„Poligamia extremă” duce la moartea timpurie a elefanților de mare
Neanderthalienii au reușit să vâneze elefanți de două ori mai mari decât cei din zilele noastre
Elefanții ar putea salva Pământul de la încălzirea globală. „Acum, avem de ales”