O companie japoneză a încercat prima aselenizare privată din istorie, iar evenimentul a putut fi urmărit în direct.
UPDATE ORA 20:05 Cercetătorii de la ispace nu au reușit să obțină confirmare că sonda lor a ajuns în siguranță pe suprafața Lunii. Semnalul cu nava spațială a fost pierdut cu doar câteva minute înainte de momentul așteptat pentru aselenizare.
UPDATE ORA 19:57 Echipele companiei ispace încă nu știu dacă sonda Hakuto-R a reușit sau nu să ajungă în siguranță pe suprafața Lunii, deși ora așteptată pentru aselenizare (19:40, ora României) a trecut.
UPDATE ORA 18:30 Transmisiunea în direct de la ispace a început cu o întârziere de 30 de minute.
UPDATE ORA 18:25 Transmisiunea în direct pentru încercarea de aselenizare a sondei Hakuto-R încă nu a început. Compania ispace nu a făcut deocamdată niciun anunț nou, astfel că nu este clar dacă încercarea de astăzi a fost anulată sau dacă există probleme tehnice.
Știrea inițială:
Dacă totul va decurge conform planurilor, sonda Hakuto-R va fi prima navă spațială privată care să ajungă pe suprafața Lunii. Sonda companiei ispace ar trebui să ajungă pe Lună marți, 25 aprilie, la ora 19:40 (ora României).
Evenimentul va putea fi urmărit în direct începând cu ora 18:00 (ora României), pe pagina DESCOPERĂ.ro și pe canalul oficial de YouTube al companiei japoneze.
Principalul loc ales pentru aselenizare este Craterul Atlas, situat la marginea de sud-est a regiunii cunoscute drept Mare Frigoris (Marea Frigului), potrivit unui anunț al companiei.
În cazul unor evenimente neprevăzute, „există trei alternative pentru locul de aselenizare și, în funcție de fiecare, data pentru aselenizare s-ar putea modifica”. Astfel, dacă nu va reuși astăzi, sonda va mai încerca prima aselenizare privată din istorie și în data de 26 aprilie, 1 mai și 3 mai.
Nava spațială Hakuto-R a fost lansată în decembrie 2022 la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 și s-a aflat pe orbită circulară la aproximativ 100 kilometri deasupra suprafeței selenare. Nava a trimis, de asemenea, imagini incredibile de pe orbita satelitului nostru natural.
Misiunea mai include și roverul Rashid al Emiratelor Arabe Unite, un sistem de Inteligență Artificială al companiei canadiene Mission Control și un sistem de imagistică al companiei canadiene Canadensys Aerospace, potrivit Space.com.
Al Neyadi, primul astronaut de lungă durată al Emiratelor Arabe Unite, a publicat recent un mesaj pe platforma de microblogging Twitter de la bordul Stației Spațiale Internaționale, prin care ura succes misiunii care ar putea scrie în curând istorie.
Doar trei alte țări au mai reușit o aselenizare ușoară până acum, fiind vorba despre Statele Unite, Uniunea Sovietică și China.
Tototdată, compania ispace are planuri mari. A fost listată la bursa de valori din Tokyo în data de 12 aprilie și are deja în plan încă două misiuni pentru 2024 și 2025.
Lansarea Starship a acoperit un oraș întreg cu un strat gros de murdărie
De ce a explodat Starship? SpaceX a confirmat suspiciunile tuturor
Nokia va construi o rețea 4G pe Lună până la sfârșitul anului