Visarea lucidă este râvnită la scară largă pentru că ar putea rezolva problema coșmarurilor, dar sunt mulți oameni care, pur și simplu nu reușesc să obțină o astfel de experiență.
Visarea lucidă apare atunci când suntem conștienți că visăm, în timp ce, de fapt, suntem adormiți.
Acesta este, desigur, un spectru larg cu privire la ceea ce poate interveni în timpul visului – fie ne lăsăm purtați de val, fie dobândim abilitatea de a deține controlul asupra experienței – sau chiar să influențăm derularea întâmplărilor.
Studiile efectuate în laboratoarele specializate în știința somnului arată că oamenii care sunt capabili să efectueze semnale cu mișcările ochiului, în timp ce se află în starea REM (rapid eye movement – etapa în care apar, de regulă, visele), visează lucid.
În vreme ce unii indivizi experimentează această formă de visare în mod spontan, alții au parte de așa ceva în urma unui stimul extern (o conversație, un film, un articol din ziar despre vis lucid) sau în urma unor eforturi considerabile depuse.
„Sunt unii oameni care pot învăța să o facă în câteva zile, dar sunt alții care au nevoie de trei luni. De exemplu, eu, am fost antrenat timp de trei luni înainte de a avea vise lucide. Deci variază foarte, foarte mult de la o persoană la alta”, a spus Michael Schredl, cercetător la Institutul Central de Sănătate Mintală din Manheim (Germania).
Analizele mai subliniază că motivația principală pentru obținerea viselor lucide este distracția sau îndeplinirea unor dorințe: partide de sex sau zborul în somn, potrivit BBC. Totuși, unii oameni folosesc tehnica pentru a reuși să își gestioneze coșmarurile, pentru a-și rezolva probleme sau pentru a găsi noi idei creative.
Pentru că sunt foarte puțini cei care au vise lucide în mod frecvent, cercetătorii studiază cu dificultate fenomenul, deci în prezent nu le este clar cum se poate ajunge la o astfel de experiență.
„În acest moment, nu avem o tehnică unică și de încredere pentru a induce vise lucide, cu o rată de succes ridicată”, a spus Tadas Stumbrys, cercetător din Lituania.
Însă grupurile de lucru sunt eficiente în această privință, iar cercetarea este în curs.
Unele cercetări au mai sugerat că participanții care practică abilități motorii simple în timpul viselor lucide – cum ar fi atingerea degetelor – își pot îmbunătăți în mod semnificativ abilitatea în timpul vieții reale. Un alt studiu a descoperit că oamenii care își încleștează pumnul în timpul viselor lucide prezintă activitate în aceleași zone ale creierului precum în viața reala.
De ce unii oameni visează într-o limbă străină?
Walt Disney, cel mai iubit dintre animatori. „Dacă visezi acel ceva, îl poți realiza”