Probabil vă gândiți că jocul de ruletă este un joc de noroc. Aparent, acest lucru nu ar fi valabil pentru toată lumea.
Potrivit Bloomberg, există un om care a „demascat” jocul, fără computer, și acesta spune că a avut nevoie doar de puțină practică.
Numele acelui om este Niko Tosa, un expert croat în matematică și fizică care călătorește prin lume, uneori cu documente false și purtând un fel de deghizare, pentru a câștiga mereu la jocul de ruletă, lucru despre care chiar și Stephen Hawking a spus cândva că este aproape imposibil.
„Este practic imposibil de prezis numărul care va apărea. Altfel fizicienii ar face averi la cazinouri”, a scris Hawking cândva despre joc, potrivit publicației Bloomberg, citată de Futurism.
A reușit acest om să „păcălească” ruleta și să-l contrazică și pe Stephen Hawking?
Tosa (acesta este un pseudonim) este atât de bun încât poliția londoneză a lansat o investigație la scară largă împotriva sa și a doi colegi în 2004, sub pretextul că au folosit un tip de dispozitiv computerizat pentru a trișa. Cei trei nu au avut astfel de dispozitive, dar ancheta a relevat că, în condiții optime, jocul poate fi „descifrat”, atât timp cât roata în sine este ideală.
„Aceste condiții sunt, de fapt, imperfecțiuni de un fel sau altul”, explică Kit Chellel, redactor Bloomberg.
„Pe o roată perfectă, bila ar cădea întotdeauna într-un mod aleatoriu. Dar, în timp, ruletele dezvoltă defecte, care se transformă în modele. O ruletă care este înclinată chiar și marginal ar putea dezvolta… o ‘zonă de cădere’. Când înclinarea forțează bila să urce o pantă, bila decelerează și cade de pe marginea exterioară în același loc la aproape fiecare rotire. Un lucru similar se poate întâmpla cu echipamentul uzat în urma utilizării repetate sau dacă loțiunea de mâini pentru crupier a lăsat reziduuri, sau dintr-un număr amețitor de alte motive”, explică Chellel.
„Zona de cădere este călcâiul lui Ahile al ruletei. Acea mică predictibilitate este suficientă pentru ca software-ul să depășească săriturile aleatorii care se întâmplă după cădere”, continuă el.
Cu alte cuvinte: nu este nevoie de computer, ci doar de exersare, de roata perfectă și de creierul precum un computer al lui Tosa.
„Poți să-mi spui Nikola Tesla dacă am un astfel de dispozitiv”, i-a spus Tosa lui Chellel, după ce reporterul l-a localizat în Croația și l-a întrebat dacă a folosit vreodată un fel de mașină de calcul pentru a învinge jocul imbatabil.
Amnesty International denunţă standardele duble ale Occidentului
Cum au supraviețuit companiile europene șocului războiului și scumpirii energiei?
Ce preferă românii: apa de la robinet sau apa îmbuteliată?
Coreea de Sud va depăși China în cheltuielile cu producția de cipuri