Home » Știință » Telescopul Hubble a surprins o gaură neagră scăpată de sub control

Telescopul Hubble a surprins o gaură neagră scăpată de sub control

Telescopul Hubble a surprins o gaură neagră scăpată de sub control
Foto: NASA, ESA, Leah Hustak (STScI)
Publicat: 09.04.2023

Un monstru invizibil scăpat de sub control străbate spațiul intergalactic atât de repede încât, dacă s-ar afla în Sistemul Solar, ar putea călători de la Pământ la Lună în doar 14 minute.

Această gaură neagră supermasivă, care cântărește cât 20 de milioane de sori, a lăsat în urmă o „dâră” de stele nou-născute, lungă de 200.000 de ani-lumină, de două ori mai mare decât diametrul galaxiei Calea Lactee, care nu a mai fost văzută până acum.

Acesta este probabil rezultatul unui joc rar și bizar de „biliard galactic” între trei găuri negre masive.

Studiul care descrie gaura neagră surprinsă de Hubble a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

În loc să înghită stelele din fața ei, ca un Pac-Man cosmic, gaura neagră rapidă se aruncă în gazul din fața ei pentru a declanșa formarea de noi stele de-a lungul unui coridor îngust. Gaura neagră se deplasează prea repede însă. Nimic asemănător nu a mai fost văzut până acum, dar a fost surprins accidental de Telescopul Spațial Hubble al NASA.

Gaura neagră ar putea călători de la Pământ la Lună în 14 minute

„Credem că vedem un șir în spatele găurii negre, unde gazul se răcește și este capabil să formeze stele. Așadar, ne uităm la formarea de stele în urma găurii negre. Ceea ce vedem sunt urmările”, a declarat Pieter van Dokkum de la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut.

Urma trebuie să aibă o mulțime de stele noi, având în vedere că este mai strălucitoare decât galaxia gazdă de care este legată.

Gaura neagră se află la un capăt al coloanei, care se întinde până la galaxia mamă. Există un nod remarcabil de strălucitor de oxigen ionizat la vârful cel mai îndepărtat al coloanei. Cercetătorii cred că gazul este probabil șocat și încălzit de mișcarea găurii negre care lovește gazul, sau ar putea fi vorba de radiații de la un disc de acreție din jurul găurii negre.

„Gazul din fața sa este șocat din cauza acestui impact supersonic, cu viteză foarte mare, al găurii negre care se mișcă prin gaz. Nu se știe exact cum funcționează”, a declarat van Dokkum. „Este o pură întâmplare că am dat peste el”, a adăugat van Dokkum. El căuta grupuri de stele globulare într-o galaxie pitică din apropiere.

Rezultatul unor coliziuni multiple ale unor găuri negre supermasive

Pentru că era atât de ciudat, van Dokkum și echipa sa au făcut spectroscopie de urmărire cu Observatoarele W. M. Keck din Hawaii. El descrie urma stelară ca fiind ,,destul de uimitoare, foarte, foarte strălucitoare și foarte neobișnuită”. Acest lucru a dus la concluzia că el privea urmările unei găuri negre care zbura printr-un halo de gaz din jurul galaxiei gazdă.

Acest cer intergalactic este probabil rezultatul unor coliziuni multiple ale unor găuri negre supermasive. Astronomii suspectează că primele două galaxii au fuzionat în urmă cu probabil 50 de milioane de ani. Acest lucru a adus împreună două găuri negre supermasive în centrul lor. Acestea s-au învârtit una în jurul celeilalte sub forma unei găuri negre binare.

O altă galaxie cu propria gaură neagră supermasivă

Apoi a apărut o altă galaxie cu propria gaură neagră supermasivă. Cele trei găuri negre care se amestecă au dus la o configurație haotică și instabilă. Una dintre găurile negre a furat impulsul celorlalte două găuri negre și a fost aruncată din galaxia gazdă. Este posibil ca binara originală să fi rămas intactă sau ca noua gaură neagră să fi înlocuit una dintre cele două care se aflau în binara originală și să o fi dat afară pe partenera anterioară.

Așadar, atunci când gaura neagră unică a plecat într-o direcție, găurile negre binare au plecat în direcția opusă, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O descoperire rară și neașteptată. Hubble a surprins un quasar dublu în Universul îndepărtat

Telescopul Hubble a descoperit că inelele lui Saturn încălzesc atmosfera planetei

Telescopul Webb a doborât recordul lui Hubble pentru cele mai multe galaxii surprinse într-o fotografie

Noi imagini cu vecinii noștri galactici, surprinse de Telescopul Spațial Hubble

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase