Permafrostul din munții eurasiatici de est se topește încet, dezvăluind „mumiile” înghețate ale Imperiului Mongol, precum și setea lor de nestins pentru laptele de iac.
Noi cercetări au studiat rămășițele unui cimitir din așa-numitul sit Khorig, situat la înălțime în munții Khovsgol. Datarea sugerează că cimitirul funcționa în secolul al XIII-lea, începând cu timpul unificării Imperiului Mongol în 1206 d.Hr.
Acesta a fost anul în care cunoscutul Ginghis Han a fost proclamat conducătorul tuturor mongolilor. Cu ajutorul unei neînfricate armate de călăreți, el a lansat o serie de campanii militare sângeroase în toată Asia, punând bazele celui mai mare imperiu terestru cu granițe comune din istorie, care se întindea de la coasta Pacificului a Asiei până în Europa de Est.
În 2018 și 2019, scheletele a 11 indivizi au fost descoperite în locul de înmormântare pentru elite, după ce au fost parțial dezvăluite de topirea permafrostului. „Mumiile” înghețate ale Imperiului Mongol erau încă în stare surprinzător de bună, în ciuda faptului că aveau peste 800 de ani, datorită temperaturilor sub zero care au conservat rămășițele.
Îngropați alături de bunuri funerare generoase și îmbrăcați cu materiale fine, se pare că oamenii înmormântați aici aveau un statut social înalt.
Pentru acest studiu, cercetătorii au fost deosebit de interesați să analizeze rămășițele pentru a înțelege stilul de viață și dietele acestor aristocrați din Imperiul Mongol. Analizând proteinele găsite în tartrul dentar antic, echipa a găsit dovezi directe că acești oameni au băut lapte de cai, oi, capre, vaci și, mai ales, de iac, scrie IFL Science.
Echipa a fost deosebit de încântată să găsească dovezi ale iacului, deoarece aceste animale au un rol foarte important în cultura oamenilor din regiunile de mare altitudine din estul Eurasiei. De asemenea, sunt extrem de practice pentru viața în acest mediu dur, oferind o sursă de hrană bogată în calorii, păr gros pentru textile călduroase și grăsime pentru a face produse utile precum lumânările.
„Cea mai importantă descoperire a fost o femeie din elită îngropată cu o pălărie din scoarță de mesteacăn numită bogtog și halate de mătase care înfățișează un dragon auriu cu cinci gheare. Analizele proteomice au concluzionat că femeia a băut lapte de iac în timpul vieții”, explică Alicia Ventresca-Miller, profesoară asistentă de antropologie la Universitatea din Michigan (SUA), într-un comunicat.
„Acest lucru ne-a ajutat să confirmăm utilizarea pe termen lung a acestui animal emblematic în regiune și legăturile sale cu conducătorii de elită”, spune ea.
„Vasele din ceramică au fost transformate în felinare din produse lactate, care au scos la iveală idei religioase vechi și viața de zi cu zi a elitelor Imperiului Mongol”, a adăugat J. Bayarsaikhan, cercetător la Institutul Max Planck pentru Știința Istoriei Umane și la Muzeul Național al Mongoliei.
Deși dezghețarea permafrostului i-a ajutat pe oamenii de știință să găsească cadavrele, aceasta lasă rămășițele istorice mai vulnerabile la jafuri. Dacă temperaturile continuă să crească și permafrostul se degradează în continuare, atunci există temeri că unele rămășițe arheologice înghețate ar putea fi distruse înainte de a putea fi apreciate în mod corespunzător.
„Numărul de furturi pe care îl vedem este fără precedent. Aproape fiecare mormânt pe care îl putem localiza la suprafață a fost recent distrus de jefuitori”, a explicat Julia Clark, arheolog la Nomad Science.
Studiul este publicat în revista Communications Biology.
Cine a fost misteriosul autor al primelor manuale de astronomie?
Statui egiptene antice, care înfățișează chipul unui faraon, dezgropate la un templu al Soarelui
Cel mai vechi ihtiozaur cunoscut de știință, găsit pe o insulă îndepărtată din Oceanul Arctic
A fost Stonehenge un calendar preistoric? Un studiu susține că nu