Fructul de ciulin, planta invazivă cu potențial anti-îmbătrânire întâlnită în toată lumea, conține compuși antioxidanți și antiinflamatori care ar putea proteja pielea.
Cercetătorii au descoperit că fructele pline de țepi ale plantei au redus daunele cauzate de expunerea la UVB și au accelerat vindecarea rănilor în testele de laborator pe celule și țesuturi. De asemenea, extractele de ciulin par să influențeze producția de colagen, o proteină care îi conferă pielii elasticitate și previne ridurile.
„Am descoperit că fructele de ciulin au potențialul de a proteja pielea și de a ajuta la creșterea producției de colagen”, a declarat Eunsu Song, doctorandă la Universitatea Myongji (Coreea de Sud), care a efectuat cercetarea împreună cu prof. Jinah Hwang, de la aceeași universitate.
„În acest sens, ar putea fi un ingredient atractiv pentru creme sau alte forme cosmetice. Probabil că va prezenta un efect sinergic împotriva îmbătrânirii dacă este amestecat cu alți compuși eficienți, precum acidul hialuronic sau acidul retinoic”, a continuat Song.
Song și-a prezentat cercetarea la Discover BMB, reuniunea anuală a Societății Americane pentru Biochimie și Biologie Moleculară, care a avut loc pe 25-28 martie în Seattle, notează Phys.org.
Ciulinul, planta invazivă cu potențial anti-îmbătrânire, este o plantă originară din Europa de Sud, Asia Centrală și China, care s-a răspândit în întreaga lume, fiind adesea găsită în zone umede sau nisipoase, cum ar fi șanțurile de pe marginea drumurilor și malurile râurilor.
Fructele sale distinctive, acoperite cu coji rigide și agățătoare, au fost folosite timp de secole în medicamentele tradiționale pentru dureri de cap, nas înfundat, tulburări de pigmentare a pielii, boli legate de tuberculoză și pentru artrita reumatoidă. În ultimii ani, oamenii de știință au explorat potențiala utilizare a acestor fructe în tratamente pentru artrita reumatoidă și cancer.
Noul studiu este primul care examinează proprietățile fructelor ca agent de vindecare a rănilor și de protecție a pielii. Cercetătorii au studiat proprietățile moleculare ale extractelor de fructe de ciulin și au izolat anumiți compuși care ar putea contribui la efectele antioxidante și antiinflamatorii.
Apoi au folosit culturi celulare și un model de țesut 3D cu proprietăți similare pielii umane pentru a studia modul în care acești compuși influențează producția de colagen, vindecarea rănilor și deteriorarea cauzată de radiațiile UVB.
Rezultatele au arătat că extractele de fructe de ciulin au favorizat producția de colagen, au accelerat vindecarea rănilor și au exercitat un efect protector împotriva radiațiilor UVB. Comparând bioactivitatea fructelor de ciulin cultivate în diferite locuri, cercetătorii au descoperit că fructele cultivate în Coreea de Sud au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puțin mai mari și o activitate de vindecare a rănilor mai mare decât cele cultivate în China.
Cercetătorii au avertizat că dozele mari de extract de fructe de ciulin pot fi periculoase și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cum ar putea fi folosit acest extract în siguranță în aplicații cosmetice sau farmaceutice.
„În țepii săi, fructul de ciulin are și o componentă toxică, care poate afecta ficatul”, a spus Song.
„Ciulinul a arătat potențial ca agent cosmetic prin creșterea sintezei de colagen; cu toate acestea, a arătat rezultate negative în concentrații mai mari. Prin urmare, găsirea concentrației adecvate pare foarte importantă și ar fi cheia pentru comercializarea extractelor de fructe de ciulin în produse cosmetice”, a continuat cercetătoarea.
În continuare, cercetătorii intenționează să studieze mecanismele biologice implicate și să efectueze experimente cu alternative animale pentru a explora modalități de adaptare în siguranță a extractelor de fructe de ciulin pentru utilizare în produsele cosmetice.
Iată alimentele cu același efect ca Ozempic, medicamentul care face senzație printre vedete
„Siropul de tuse peste noapte” din anii 1900 are o listă de ingrediente dusă la extrem
Vaccinurile ar putea funcționa mai bine dacă dormi suficient
Plasturii cu ardei iute ar putea reduce durerea diabeticilor