O nouă „gaură” gigantică a apărut pe suprafața Soarelui și ar putea trimite vânturi solare cu viteze de până la 2,8 milioane de kilometri la oră spre Pământ.
În urmă cu doar câteva zile, cercetătorii au găsit o altă gaură pe suprafața Soarelui, cât 30 de Pământuri. Pe măsură ce prima gaura se rotește tot mai departe de noi, o nouă gaură coronală – cât 20 de Pământuri – a fost observată.
Găurile coronale eliberează vânturi solare în spațiul cosmic, fenomen ce poate afecta sateliții și poate duce la apariția aurorelor pe Pământ.
Oamenii de știință nu sunt îngrijorați că noua gaură apărută pe suprafața Soarelui ar putea afecta infrastructura noastră, deși au transmis că ar putea declanșa aurore în unele regiuni ale lumii.
Găurile coronale sunt destul de comune, însă apar de obicei în apropierea polilor Soarelui, acolo unde vânturile sunt eliberate în spațiu.
Pe măsură ce Soarele se apropie de apogeul activității sale, moment care are loc o dată la aproximativ 11 ani, aceste găuri apar mai des în apropiere de ecuatorul Soarelui, a explicat Mathew Owens, profesor de fizică spațială la Universitatea din Reading, Regatul Unit.
„Faptul că această gaură a apărut la ecuator înseamnă că cel mai probabil vânturi solare rapide vor ajunge pe Pământ în câteva zile”, a adăugat Owens pentru Insider.
Găurile coronale pot elibera vânturi solare foarte rapide, cu viteze ce pot trece de 800 kilometri pe secundă.
„Forma găurii coronale nu este specială. Cu toate acestea, locul în care se află o face interesantă. Mă aștept la vânturi rapide de la acea gaură care să ajungă pe Pământ” în jur de 31 martie – 2 aprilie, a explicat, Daniel Verscharen, profesor la University College London.
Soarele este, în esență, o minge uriașă de plasmă. Această plasmă „freamătă” din interiorul Soarelui spre suprafața sa, iar în tot acest timp creează câmpuri magnetice care se umflă și fuzionează.
O gaură coronală apare atunci când acele câmpuri magnetice sunt eliberate în spațiu, potrivit NOAA. Asta face ca vânturile solare (bucăți de plasmă din Soare) să scape mult mai ușor în spațiu cu viteze amețitoare.
Acele zone sunt în general mai reci și mai puțin dense decât cele înconjurătoare, fapt care explică motivul pentru care apar ca niște „pete negre” pe Soare. Dacă acele linii magnetice sunt îndreptate spre Pământ, acel vânt se va lovi de atmosfera noastră.
O „gaură” cât 30 de Pământuri s-a format pe suprafața Soarelui
Cum arată un apus de Soare pe Marte? Noi imagini spectaculoase de la elicopterul Ingenuity
Universul timpuriu era plin de stele de 10.000 de ori mai mari decât Soarele
Apa de pe Pământ este mai veche decât Soarele, au descoperit astronomii