Cercetătorii care desfășoară observații cu Telescopul Spațial James Webb au detectat nori de silicat în atmosfera turbulentă a unei planete îndepărtate.
Schimbările de luminozitate sunt atât de dramatice încât acesta este cel mai variabil obiect cu masă planetară cunoscut până acum. Echipa de cercetători a detectat apă, metan și monoxid de carbon cu ajutorul lui Webb, dar și dovezi de dioxid de carbon. Acesta este cel mai mare număr de molecule identificat vreodată în același timp pe o planetă în afara Sistemului Solar.
Numită VHS 1256 b, planeta este situată la aproximativ 40 de ani-lumină depărtare și orbitează nu una, ci doua stele de-a lungul unei perioade de 10.000 de ani. „VHS 1256 b este de patru ori mai departe de stelele sale decât Pluto față de Soare, fapt pentru care este o țintă grozavă pentru Webb”, a spus Brittany Miles, coordonatorul echipei de la Universitatea din Arizona, SUA.
„Asta înseamnă că lumina planetei nu este amestecată cu lumina de stelele sale”, a adăugat Miles, potrivit unui comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA).
La mare înălțime în norii săi de silicat, temperaturile ating 830 de grade Celsius.
Deși toate aceste elemente au mai fost observate și pe alte planete din Calea Lactee cu alte telescoape, alte echipe de cercetare au detectat de obicei doar câte unul dintre elemente. „Niciun alt telescop nu a identificat atât de multe elemente dintr-o singură dată”, a explicat Andrew Skemer de la University of California, Santa Cruz.
Mai avem încă multe de aflat despre planeta VHS 1256 b. Ce se va întâmpla oare cu această planetă peste miliarde de ani? Având în vedere că este situată la mare distanță de stele, planeta se va răci în timp, iar cerul său noros va deveni senin.
Oamenii de știință au observat planeta VHS 1256 b ca parte din programul Early Release Science de la Webb, conceput pentru a ajuta comunitatea astronomică să caracterizeze planete și discurile din care se formează.
Studiul echipei, intitulat The JWST Early Release Science Program for Direct Observations of Exoplanetary Systems II: A 1 to 20 Micron Spectrum of the Planetary-Mass Companion VHS 1256-1257 b, urmează a fi publicat în The Astrophysical Journal Letters.
Telescopul Webb a fotografiat o stea pe punctul de a deveni supernova
Șase galaxii masive, detectate de Telescopul Webb, sunt atât de vechi încât nu pot fi explicate
Stele nou-născute, neobservate până acum, au fost descoperite cu ajutorul Telescopului Webb