Universitatea din Sydney, Australia, și producătorul aerospațial bulgar EnduroSat s-au asociat pentru a căuta viața extraterestră în cel mai apropiat sistem stelar de noi, anume Alfa Centauri.
Noua misiune a fost botezată TOLIMAN, după numele arab antic al stelei. Aceasta a fost susținută de Breakthrough Initiatives, care este, de asemenea, responsabilă de o misiune care își propune să trimită într-o zi o sondă cu pânze solare în sistemul stelar.
Planul misiunii TOLIMAN este să caute planete în zona locuibilă din jurul a două stele asemănătoare Soarelui din sistem, Alfa Centauri A și B, situate la patru ani-lumină de Pământ, potrivit Interesting Engineering.
Misiunea se va baza în mare parte pe noile progrese în materie de sateliți care vor permite microsateliților să obțină imagini ale celui mai apropiat sistem solar.
Alfa Centauri este foarte atractiv, a explicat liderul misiunii, profesorul Peter Tuthill de la Universitatea din Sydney.
„Astronomii au descoperit mii de exoplanete în afara Sistemului Solar, dar majoritatea se află la mii de ani-lumină distanță și sunt dincolo de raza noastră de acțiune. Tehnologia modernă a sateliților ne va permite să explorăm curtea noastră cerească și, poate, să punem bazele unor misiuni viitoare vizionare, care să cuprindă spațiul interstelar”, a precizat Tuthill, potrivit unui comunicat de presă.
În cele din urmă, TOLIMAN este o misiune de explorare, ceea ce înseamnă că va căuta să exploreze exoplanete locuibile, care pot fi apoi observate mai în detaliu, cu ajutorul unor observatoare mai puternice.
„Orice exoplanete pe care le găsim atât de aproape de Pământ pot fi urmărite cu alte instrumente, ceea ce oferă perspective excelente pentru a descoperi și analiza atmosferele, chimia suprafeței sau chiar amprentele unei biosfere – semnele timide ale vieții”, a explicat profesorul Tuthill.
Breakthrough Initiatives a sprijinit proiectul TOLIMAN și are un interes de lungă durată pentru Alfa Centauri. Organizația, cofondată de filantropul de origine rusă Yuri Milner, a inițiat, de asemenea, Breakthrough Starshot, UN PROIECTde 100 de milioane de dolari. Acesta vizează dezvoltarea unei sonde cu pânze ușoare accelerate de lasere la viteze incredibil de mari, ceea ce îi va permite să ajungă la Proxima Centauri, cunoscută și sub numele de Alfa Centauri C, în doar 20 de ani.
O nouă planetă a fost detectată în jurul stelei Proxima Centauri
Telescopul Webb a dezvăluit atmosfera unei exoplanete așa cum nu s-a mai văzut până acum
Sistemul Solar s-a format ca un „aluat de tort prost amestecat”, arată un studiu despre izotopi