Metodele „vrăjitorești” ale unei specii de albină din Marea Britanie sunt dezvăluite în episodul Grasslands al emisiunii BBC „Wild Isles” cu David Attenborough. Să zbori prin mediul rural pe cozi de mătură ar putea părea un truc de petrecere inutil pentru insectele înaripate, dar acest comportament ciudat exploatează extremele la care ajung aceste albine pentru a-și proteja puii în curs de dezvoltare.
Albina Osmia bicolor este, fără îndoială, cel mai bun părinte dintre cele 250 de specii de albine din Marea Britanie.
„Albina noastră vrăjitoare zburdă pe pajiști în căutare de cochilii goale de melci de dimensiunea potrivită. Femela de albină bicoloră va verifica o mulțime de cochilii goale din pajiști, unele sunt prea mari, altele prea mici sau deteriorate, până când o găsește pe cea potrivită în interiorul căreia să își depună oul”, a explicat producătorul Nicholas Gates, potrivit IFL Science.
După ce a securizat cochilia în care se află oul, această albină are o a doua sarcină, mult mai obositoare. Lamă cu lamă, băț cu băț, albina își va deghiza oul din cuibul de cochilie de melc cu materiale uscate, cum ar fi iarba veștejită.
Stivele pot fi construite înalte până la 20 de bețe, iar fiecare ajunge acolo fiind transportat în zbor de către albină. Comportamentul face ca aceasta să pară că zboară pe o coadă de mătură, asemenea unei vrăjitoare.
Episodul Grasslands are multe intrigi. Spre exemplu, Katie Mayhew (din echipa de filmare) s-a apropiat îndeaproape de viperele care se împerechează pentru a surprinde cum masculii sunt târâți de penis în timpul copulației.
Pare o treabă dură, dar ei au evoluat cu țepi speciali pentru penis exact în acest scop.
O premieră în materie de filmare este, de asemenea, surprinsă în episod. Attenborough dezvăluie întregul ciclu de viață al fluturelui mare albastru. Filmarea a presupus dedicarea unor echipe separate diferitelor etape ale stilului de viață complex al acestei specii, care implică păcălirea furnicilor lucrătoare pentru ca acestea să primească o omidă, iar apoi să declanșeze un asalt de șase luni asupra larvelor din colonie.
Așadar, mediul rural și viața insectelor în propriul habitat pot fi mai surprinzătoare și mai dinamice decât ne-am fi putut imagina.
Un păianjen a fost filmat în timp ce mănâncă un șoarece de viu
Cum ne-ar putea ajuta insectele să prevenim accidentele rutiere?
Câte furnici există pe planetă? 2,5 milioane pentru fiecare om
Cum putem salva albinele? Cercetătorii, îngrijorați de „apocalipsa insectelor”