Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) arată într-un studiu că valurile marine de căldură se pot produce și în adâncuri, uneori în tandem cu valurile de căldură care se propagă la suprafața oceanului sau atunci când nu există niciun fel de semnal detectabil de încălzire la suprafață.
O analiză a apelor platoului continental din jurul Americii de Nord constată că aceste așa-numite valuri de căldură marină de la fundul oceanului pot fi mai intense și pot dura mai mult decât valurile de căldură de la suprafața oceanului, deși acest lucru variază de la o coastă la alta.
Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.
„Cercetătorii investighează valurile de căldură marină de la suprafața mării de peste un deceniu. Aceasta este prima dată când am reușit să ne scufundăm mai adânc și să evaluăm modul în care se desfășoară aceste evenimente extreme de-a lungul unor funduri marine de mică adâncime”, a spus autorul principal Dillon Amaya, climatolog la Laboratorul de Științe Fizice al NOAA, potrivit Science Alert.
Analiza s-a concentrat pe coastele de est și de vest ale Americii de Nord, folosind date colectate în perioada 1993 – 2019. Cercetătorii au făcut simulări cu o rezoluție de opt kilometri, suficient de fină pentru a schița modul în care punctele fierbinți se suprapun peste caracteristicile fundului mării.
„Nu doar că valurile de căldură de pe fundul mării tind să persiste mai mult decât cele de la suprafață. Dar există multe regiuni în care intensitatea valurilor de căldură de pe fundul mării tinde să depășească intensitatea valurilor de căldură de la suprafață pentru aceeași locație”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.
Aceste două tipuri de valuri de căldură tind să apară în același timp în regiunile puțin adânci, unde apele de suprafață și cele de fund se amestecă, potrivit analizei. Creșterile de temperatură de-a lungul fundului mării au variat de la o jumătate de grad la 5 grade Celsius, sugerează modelarea.
Dar în zonele mai adânci ale platoului continental, valurile de căldură de pe fundul mării se pot dezvolta fără niciun indiciu de încălzire la suprafață.
Dezvoltarea unor noi capacități de observare pentru a alerta managerii de resurse marine cu privire la condițiile de încălzire a fundului mării ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în trecut și să fim pregătiți pentru ceea ce va urma în viitor.
„Este clar că trebuie să acordăm mai multă atenție fundului oceanului, unde trăiesc unele dintre cele mai valoroase specii și unde se pot produce valuri de căldură foarte diferite de cele de la suprafață”, a declarat oceanograful NOAA Michael Jacox, coautor al studiului.
Totodată, arderea combustibililor fosili împinge ecosistemele oceanice la limită.
O ancoră antică a fost găsită pe fundul Mării Nordului. Cât de veche este?
Cantitatea de plastic din oceane a ajuns la niveluri fără precedent
Cercetătorii au descoperit ceva cu adevărat morbid pe fundul Oceanului Indian