Informaticianul și futurologul Ray Kurzweil a stabilit niște cronologii foarte specifice pentru momentul în care oamenii vor atinge nemurirea, iar Inteligența Artificială (AI) va ajunge la singularitate. Vestea bună, dacă previziunile lui se dovedesc a fi corecte, este că mai trebuie să așteptăm doar 7 ani pentru a trăi veșnic după aceea.
Kurzweil are un istoric rezonabil de a face predicții despre tehnologie, prezicând corect în 1990 că un computer va învinge campionii mondiali la șah până în anul 2000, prezicând creșterea computerelor portabile și a smartphone-urilor, trecerea la mai multă tehnologie fără fir și prevăzând răspândirea Internetului înainte ca acest lucru să fie evident.
În 2010, el și-a recenzat propriile predicții făcute cu 20 de ani înainte pentru a vedea în ce stadiu se află. În lucrare, el susține că din cele 147 de predicții pe care le-a făcut în 1990 cu privire la anii care au precedat 2010, 115 s-au dovedit a fi „în întregime corecte”, în timp ce alte 12 au fost în esență corecte și doar 3 au fost complet greșite.
Bineînțeles că Kurzweil mai și greșește, cum ar fi predicția că mașinile cu conducere autonomă vor fi fost deja în uz în 2009, notează IFL Science.
Așa că deși predicțiile cu privire la momentul în care oamenii vor atinge nemurirea sunt îndrăznețe (și probabil greșite), ele cel puțin nu ar trebui respinse la prima vedere. Kurzweil a mai făcut predicții îndrăznețe ca aceasta, apropiindu-se remarcabil de datele pe care le-a stabilit inițial.
„2029 este data consecventă pe care am prezis-o pentru momentul în care o inteligență artificială va trece un test Turing valid și, prin urmare, va atinge niveluri umane de inteligență. Am stabilit data 2045 pentru Singularitate, care este momentul în care noi ne vom multiplica inteligența de un miliard de ori prin fuziunea cu inteligența pe care am creat-o”, a spus Kurzweil în 2017.
În ceea ce privește nemurirea, Kurzweil consideră că până în anul 2030, vom putea „crește speranța de viață umană” cu „mai mult de un an în fiecare an”. O parte din aceasta, progresul în sine către singularitate 15 ani mai târziu, va însemna că nanoboții vor curge prin fluxul nostru sangvin, făcând reparații și conectându-ne creierul la Cloud.
Atunci când se va întâmpla acest lucru, vom putea trimite videoclipuri (sau e-mailuri) direct din creierul nostru, precum și să facem copii de rezervă ale amintirilor.
Pentru Kurzweil, Singularitatea nu este un lucru de temut, ci unul care îi va îmbunătăți pe oameni, făcându-i, în cele din urmă, „asemenea lui Dumnezeu”.
„Vom fi mai amuzanți. Vom fi mai sexy. Vom fi mai buni în exprimarea sentimentelor de iubire”, a spus el în 2015.
„Dacă vreau să accesez 10.000 de computere timp de două secunde, pot face asta fără fir și (puterea mea de calcul) se înmulțește în Cloud de zece mii de ori. Asta vom face cu neocortexul nostru”, a explicat el.
„Așa că dacă merg și îl văd pe Larry Page (co-fondator Google, n.r.) venind, trebuie să mă gândesc la ceva inteligent de spus, dar 300 de milioane de module din neocortexul meu nu sunt suficiente. Am nevoie de un miliard de module pentru două secunde. Voi putea accesa asta în Cloud, la fel cum pot multiplica de mii de ori inteligența smartphone-ului meu astăzi”, continuă futurologul.
Nanoboții sunt deja folosiți pentru a livra medicamente în tumorile cerebrale, dar fără progrese semnificative în următorii câțiva ani, este dificil de văzut cum am putea ajunge la acel punct în șapte ani. Interfețele creier-calculator au avansat semnificativ, pacienții paralizați reușind să scrie propoziții folosind mintea și maimuțele fiind capabile să joace Pong.
Cu toate acestea, suntem departe de viitorul descris de Kurzweil. Doar timpul va putea spune dacă vizionarul are dreptate sau nu. Din fericire, conform previziunilor sale, vom avea suficient timp la dispoziție.
Oamenii de știință au identificat un element surprinzător, responsabil pentru ridurile noastre
Electrozii crescuți în creier, o viitoare soluție pentru afecțiunile neurologice
Șoarecii preferă să se împerecheze, în loc să mănânce, iar cercetătorii au înțeles de ce