Probabil puțini oameni știu ce este Principiul lui Fermat, însă acesta este util în studiul dispozitivelor optice. Ce înseamnă acest principiu?
Principiul lui Fermat, în optică, afirma că lumina care călătorește între două puncte caută o cale astfel încât numărul de unde (lungimea optică dintre puncte) să fie egal, în prima aproximare, cu cel din căile învecinate.
Cu alte cuvinte, calea parcursă de o rază de lumină în călătoria între două puncte necesită fie un timp minim, fie un timp maxim. Astfel, două fascicule de lumină divergente dintr-un punct îndepărtat care converg printr-o lentilă către un alt punct vor avea lungimi de cale optică identice.
Acest principiu a fost enunțat pentru prima dată în 1658 de Pierre de Fermat, un matematician francez. Este util în studiul dispozitivelor optice, conform Britannica.
Pierre de Fermat (născut pe 17 august 1601 în Beaumont-de-Lomagne, Franța, și decedat pe 12 ianuarie 1665, în Castres) a fost un matematician francez care este adesea numit fondatorul teoriei moderne a numerelor.
Împreună cu René Descartes, Fermat a fost unul dintre cei doi matematicieni de frunte ai primei jumătăți a secolului al XVII-lea. Independent de Descartes, Fermat a descoperit principiul fundamental al geometriei analitice. Metodele sale pentru găsirea tangentelor la curbe și a punctelor maxime și minime ale acestora l-au determinat să fie considerat inventatorul calculului diferențial.
Prin corespondența sa cu Blaise Pascal a fost un cofondator al teoriei probabilității.
De origine bască, Fermat a studiat dreptul la Toulouse și a dezvoltat interese pentru limbi străine, literatura clasică, știința antică și matematică. Jurist de profesie, el a produs progrese matematice majore atât în mod independent, cât și în colaborare cu alții.
Test de cultură generală. Ce IQ avea Stephen Hawking?
James Gandolfini: „O decizie proastă tot e mai bună decât indecizia”
Jóhann Jóhannsson, unul dintre cei mai apreciați compozitori de film din ultimele decenii
Joaquin Phoenix: „Fiecare film în care am jucat mi-a afectat viața”