Oamenii sunt obișnuiți să folosească plasturi sau tifon atunci atunci când au de-a face cu o tăietură, însă cercetătorii lucrează acum la bandajul biodegradabil inteligent.
Pansamentele inteligente micro-subțiri sunt promițătoare ca nouă metodă potențială de tratament medical pentru pacienții care suferă de răni cronice, cum ar fi ulcerul diabetic.
La fel ca unele dintre tehnologiile care l-au precedat, cea mai recentă iterație a bandajului folosește electroterapia pentru a accelera timpul de vindecare, dar duce totul cu un pas mai departe: este capabil să se biodegradeze în siguranță odată ce sarcina este finalizată.
Dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern, din SUA, și detaliat într-un studiu publicat în Science Advances, proiectul (testat până acum doar pe șoareci) a condus la realizarea primului bandaj bioresorbabil care oferă electroterapie, precum și primul exemplu de sistem inteligent de regenerare.
Între 15 și 20% dintre pacienții cu diabet vor dezvolta ulcer la un moment dat în viață. Aceste leziuni trec adesea neobservate din cauza leziunilor nervoase induse de diabet și se vindecă lent din cauza circulației sanguine scăzute. Cu cât aceste răni rămân mai mult timp deschise sau parțial vindecate, cu atât este mai probabil să dezvolte complicații și infecții grave, care uneori pun viața în pericol, scrie Popular Science.
Pentru a face față acestui lucru, electroterapia este o metodă de stimulare a procesului de vindecare prin atragerea de noi fluxuri de sânge către o rană, însă instrumentele medicale necesare tratamentului au fost pentru multă vreme voluminoase, cu fir (deoarece trebuie să existe o sursă de electricitate), și limitate la cadrele spitalicești monitorizate.
Bandajul biodegradabil inteligent ar putea într-o zi să ofere o alternativă, economisindu-le pacienților timp, bani și vizite îndelungate la medic.
Iată cum funcționează noua abordare: noul bandaj flexibil cuprinde locul unei răni și prezintă electrozi pe ambele părți ale materialului. Fața interioară include un electrod care se află deasupra rănii, în timp ce al doilea, în formă de inel, înconjoară rana.
Cealaltă parte, între timp, găzduiește o bobină pentru a colecta energie alături de un sistem de comunicare în câmp apropiat (NFC) pentru a transmite date fără fir. Curenții electrici ajută procesul de vindecare, iar senzorii suplimentari urmăresc progresul și îi pot alerta pe medici dacă apar probleme sau complicații.
În timpul etapelor de dezvoltare, echipa a realizat că electrozii fabricați din straturi incredibil de subțiri de molibden se pot biodegrada în siguranță în timp, fără a împiedica procesul de vindecare. În studiile privind aplicarea noilor bandaje la șoareci cu ulcer diabetic, echipa a văzut că cea mai mare parte a metalului poate fi absorbită de rozătoare în decurs de șase luni, cu o acumulare extrem de mică în oricare dintre organele animalelor testate.
În plus, timpii de vindecare au scăzut cu până la 30%, cu 30 de minute pe zi de stimulare cu electroterapie.
Odată ce vor fi efectuate testele mai mari pe animale, echipa speră să treacă la teste pe oameni. Deoarece în sistem nu sunt incluse medicamente sau materiale controlate, este posibil ca bandajul biodegradabil inteligent să ajungă la public mult mai devreme decât alte opțiuni de tratament care necesită aprobarea FDA.
Cei mai bogați oameni ar putea fi chiar mai puțin inteligenți decât cei sărăci, arată un studiu
Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare
Un nou dispozitiv detectează tumorile cerebrale cu ajutorul urinei
Spuma cafelei cu lapte a inspirat un nou tip de tratament pentru cancer