O boală periculoasă și greu de depistat face ravagii printre măslinii din sudul Italiei de 10 de ani. Însă o echipă de câini foarte bine dresați ar putea să salveze acești copaci.
La Vivai Giuranna, o seră cu peste un milion de plante din Parabita (situată în sudul regiunii italiene Puglia), câinele Paco este în căutarea bacteriei Xylella fastiodiosa, care a provocat, în ultima decadă, pagube în livezile de măslini. Paco și alți câțiva colegi patrupezi formează echipa de elită Xylella Detection Dogs (câinii care detectează Xylella).
„Acești câini au ceva unic”, a spus Angelo Delle Donne, inspectorul-șef al direcției pentru sănătatea plantelor, din cadrul guvernului provinciei Lecce. Angelo încearcă să limiteze răspândirea bacteriei încă din 2013, atunci când a fost descoperită în Puglia.
Xylella fastiodiosa este o bacterie care înfundă xylem-ul (vasul care transportă apa de la rădăcină, până la frunze) copacilor și, încet, le sufocă până când mor. Insectele sunt cele care răspândesc boala. Atunci când acestea mușcă dintr-o frunză infectată, bacteria ajunge în saliva lor, ulterior fiind transmisă următoarei plante cu care se hrănesc.
Nu există un leac cunoscut pentru Xylella, iar odată infectată, planta se usucă încet, chiar dacă unele reușesc să supraviețuiască fără a prezenta simptome.
Există mai multe variante de Xylella, iar împreună, ele afectează 595 de specii de plante din întreaga lume. În ultimul secol, Xylella a decimat câmpuri de portocali în Brazilia, podgorii în sudul Californiei și livezi de pere în Taiwan. Iar acum 10 ani, Xylella fastiodiosa a ajuns la măslinii din Puglia.
În această regiune, sunt 60 de milioane de arbuști de măslini, care ajută la producerea a peste 50% din uleiul de măsline al Italiei. Însă în acești 10 ani, bacteria a infectat și ucis 21 de milioane de copaci, mulți dintre ei fiind vechi de câteva sute de ani.
În 2020, Nicola DiNoia, (producător de ulei, care în trecut a lucrat în poliția din Italia) s-a gândit la câinii care ajutau carabinierii și detectau drogurile și explozibilii. Așa că s-a gândit ce ar mai putea depista nasul dezvoltat al câinilor.
„Am început să căutăm misiuni similare în care câinii lucrau cu plantele”, a explicat el.
Totuși, există și rase de câini care ar putea avea șanse mai mari de reușită, cum ar fi ciobăneștii germani, cockerii, sprinteri englezi sau labradorii, mulțumită nasului lor mare, potrivit BBC.
„Nu știm cu exactitate cum, dar trebuie să îi oferim câinelui toate piesele puzzle-ului, pentru a putea crea o imagine precisă a mirosului”, a spus Serena Donnini, unul dintre dresori.
Până când acest lucru va fi posibil, antrenamentele cu câinii, susținute de cercetările oamenilor de știință, continuă pentru a eradica Xylella. Între timp, apare un alt pericol: cantitatea mare de dioxid de carbon eliberată în atmosferă după descompunerea măslinilor uciși.
„Este un cost pe care îl plătim cu toții, la nivel național și internațional, al acestui dezastru ecologic”, a spus Di Noia.
Marea Mediterană, mai caldă decât ar fi normal. Ce consecințe are fenomenul?
Dieta mediteraneană ar putea „învinge depresia”. Cum influențează alimentele starea de spirit?
Cum dieta mediteraneană ar putea combate disfuncția erectilă
Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic