Pisicilor le place atât de mult să se lupte, încât a devenit una dintre cele mai comune forme de joacă. Totuși, există o linie care separă joaca de atac la pisici, însă cum putem să știm atunci când o încăierare este reală? Cercetătorii au decis să investigheze comportamentele cele mai comune observate la pisicile care se joacă și cele care se atacă între ele.
„Interpretarea cu succes a interacțiunilor sociale dintre pisici este o parte importantă a standardelor întâlnite în ceea ce privește starea de bine a pisicilor care coabitează în gospodăriile cu mai multe pisici și ajută la reducerea riscului apariției unor comportamente nedorite. Probabil una dintre cele mai ignorate probleme care îi îngrijorează adesea pe proprietari este cum să distingă între jocul social dur și tumultuos al pisicilor și interacțiunea agonistică a lor […]”, au explicat autorii, potrivit IFL Science.
Ca să obțină o imagine de ansamblu asupra tipurilor de lupte dintre pisici, cercetătorii au observat 105 interacțiuni între pisici și le-au clasat în trei categorii: jucăușe, intermediare și agonistice. Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.
Cercetătorii au identificat comportamente asemănătoare între pisicile care se jucau doar pentru distracție, cele care erau undeva la mijloc și cele care pur și simplu se atacau.
Pisicile care se joacă mai agresiv au avut tendința de a se încăiera, iar atunci când lucrurile se înrăutățeau, felinele prezentau mai frecvent comportamente precum urmărirea și vocalizarea.
Pisicile care se prefăceau că se atacă în grupurile intermediare aveau tendința de a imita mai mult comportamentele grupului jucăuș, deși prezentau trăsături atât ale cuplurilor de pisici jucăușe, cât și ale celor agonistice.
„Descoperirile noastre oferă dovezi practice valoroase care pot fi folosite pentru a ajuta proprietarii să detecteze semnele de tensiune între pisici, în stadii incipiente. Este de așteptat ca o detectare și o prezentare mai timpurie la un specialist în comportament clinic să aibă mai multe șanse de reușită în gestionarea cu succes a relației și să prevină problemele majore care ar putea duce la renunțarea și/sau eutanasierea uneia sau a ambelor pisici”, au concluzionat autorii.
Istoria pierdută a domesticirii pisicilor a fost, în sfârșit, deslușită
Cum ne-ar putea ajuta pisicile să găsim infractori? Indiciile ascunse în blana felinelor!
De ce năpârlesc câinii și pisicile?
De ce unii câini sunt mai agresivi? Un studiu arată că până și stăpânii joacă un rol