Oamenii de știință au creat roboți controlați de la distanță și acționați de celule musculare de șoarece, o îmbinare (care amintește de Frankenstein) între robotică și sisteme biologice fundamentale, care ar putea pune bazele unor cyborgi mult mai complecși în viitor.
După cum a fost detaliat într-o nouă lucrare publicată în Science Robotics, biohibridul a reușit să se deplaseze suficient de repede încât să stabilească un nou record de viteză, parcurgând puțin sub un milimetru pe secundă. Poate că nu pare mult, dar este destul de bine în comparație cu alte sisteme robotice biohibride de acest tip.
Fiecare robot de mărimea unui bob de mazăre a fost construit din celule musculare de șoarece cultivate în laborator, un schelet imprimat 3D dintr-un material moale și cipuri de control cu LED-uri fără fir, potrivit Futurism.
De când celulele musculare de șoarece au reacționat la stimulii externi, inclusiv lumină sau căldură, emiterea de lumină către aceste controlere LED a permis robotului să înceapă să se deplaseze înainte.
Cu alte cuvinte, robotul poate fi controlat de la distanță fără să fie nevoie să fie conectat la o sursă de curent sau să aibă baterii.
„Practic, poți să emiți energie în cip, ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de energie la bord”, a spus Mattia Gazzola, coautor și inginer mecanic la Universitatea din Illinois, SUA.
Echipa a reușit să manevreze micii biohibrizi printr-un labirint și chiar să doboare o serie de obstacole. Gazzola și colegii săi văd cercetarea abia ca pe un început.
Aceștia lucrează acum la roboți biohibrizi mai complecși, cu celule neuronale care pot lua decizii pe cont propriu.
Cercetătorii au creat microbateriile care ar putea alimenta roboți cât o insectă
Roboții care repară turbine eoliene au început să înlocuiască oamenii
Noi imagini de la Boston Dynamics arată robotul Atlas în timp ce ajută muncitorii de pe un șantier
Oamenii de știință încearcă să învețe un robot să râdă la momentul potrivit