Un studiu publicat recent a arătat că un consum regulat de struguri poate proteja împotriva razelor ultraviolete (UV), care acționează asupra pielii. Participanții la studiu, care au consumat peste 60 de grame de struguri zilnic timp de două săptămâni, au arătat o rezistență crescută la arsuri solare.
Studiul, care a fost publicat în jurnalul Antioxidants, a constatat că există o potențială corelație între intestin și piele, deoarece acei participanți care au prezentat rezistență la razele UV, au avut, de asemenea, profiluri microbiomice și metabolice unice.
Cercetarea sugerează că acei compuși naturali numiți polifenoli, găsiți în struguri, pot fi responsabili pentru efectele protectoare constatate.
Răspunsul pielii celor 29 de subiecți la lumina UV a fost măsurat înainte și după consumul de struguri timp de două săptămâni, prin determinarea dozei limită de radiații UV care a indus înroșirea vizibilă după 24 ore. În plus, a fost efectuată analiza metabolomică a microbiomului intestinal, a sângelui și a probelor urinare, potrivit SciTechDaily.
În cele din urmă, o treime din subiecți a demonstrat rezistență la UV după consumul de struguri, iar aceiași subiecți au prezentat diferențe semnificative în microbiom și metabolom în comparație cu cei care nu au răspuns. În plus, trei dintre subiecții rezistenți la UV au prezentat un răspuns durabil în care protecția UV a rămas după ce au revenit la consumul de struguri timp de încă patru săptămâni.
Lucrarea sugerează că un segment al populației este capabil să reziste la arsurile solare în urma consumului de struguri și că există o corelație între axa intestinului și rezistența UV.
„Mâncarea ta să fie medicamentul tău, iar medicamentul să fie mâncarea, o expresie care datează din vremea lui Hippocrate. Acum, după 2.500 de ani, așa cum este exemplificat de acest studiu uman, realizat cu struguri dietetici, încă învățăm realitatea acestei afirmații”, a spus John Pezzuto, autor principal al lucrării, profesor și decan la Western New England University din Springfield.
Şapte alimente sănătoase care îţi întăresc sistemul imunitar
Reducerea sodiului din alimentele ambalate ar putea reduce bolile și salva vieți
Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii
Câți dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei