Astmul este în creștere în rândul adolescenților din statele care au legalizat canabisul pentru uz recreațional, precum și în rândul copiilor din anumite grupuri rasiale și etnice minoritare din statele cu legalizare recreațională, comparativ cu statele în care canabisul este complet ilegal, potrivit unui nou studiu de la Columbia University Mailman School of Public Health și The City University of New York, ambele din SUA.
Rezultatele oferă dovezi timpurii că legalizarea și comercializarea consumului de canabis pentru adulți poate fi legată de o potențială creștere a prevalenței astmului. Studiul este primul care examinează relația dintre schimbările în politica de canabis pentru consumul adult și prevalența astmului în rândul copiilor și adolescenților.
Rezultatele sunt publicate în revista Preventive Medicine.
„Descoperirile noastre sugerează că politica de canabis la nivel de stat ar putea avea un impact asupra sănătății respiratorii a copiilor”, a spus dr. Renee D. Goodwin, de la Departamentul de Epidemiologie al Columbia Mailman School of Public Health și The City University of New York.
„Consumul de canabis este în creștere în rândul adulților cu copii acasă, în special în statele care au legalizat uzul medical sau recreațional. Expunerea la fumatul pasiv este un factor cheie de risc pentru astm bronșic în rândul copiilor”, spune cercetătoarea.
„Acest studiu oferă un prim pas esențial în identificarea unei îngrijorări cheie în ceea ce privește sănătatea copiilor în contextul schimbărilor rapide și în curs de desfășurare din politica canabisului, care nu sunt însoțite de ghiduri clinice sau de sănătate publică pentru părinți”, a continuat ea, potrivit Medical Xpress.
Astmul este în creștere, dar afectează deja aproximativ 5 milioane de copii și este cea mai frecventă afecțiune cronică a copiilor din țară. Cercetătorii au folosit date din National Survey on Children’s Health 2011-2019, un eșantion reprezentativ al sănătății fizice și mintale a copiilor neinstituționalizați din SUA cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani.
La nivel național, a fost raportată o scădere semnificativă statistic a prevalenței astmului pediatric din 2011-2012 până în 2016-2017, fără nicio scădere ulterioară. Față de statele în care canabisul era complet ilegal, prevalența astmului bronșic a crescut ușor în rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani și în rândul copiilor care se identifică cu rase și grupuri etnice minoritare non-hispanice din statele în care canabisul era legal pentru uz recreațional pentru adulți.
Consumul de canabis a crescut în rândul adulților cu copii minori în casă și este mai frecvent în rândul celor care trăiesc în state în care canabisul este legal pentru uz recreațional.
Un studiu anterior realizat de Goodwin a constatat că în rândul părinților cu copii minori, consumul de canabis a fost observat la 12% dintre părinții din statele cu canabis legal în scopuri recreative, urmați de părinții care locuiesc în state cu canabis legalizat în scopuri medicale (9,5%), cea mai scăzută prevalență fiind observată la părinții din statele fără legi privind canabisul (6%).
„Astmul este în creștere în cadrul tinerilor poate și din cauza consumului crescut de canabis de către adulți. În contextul legalizării în creștere rapidă a consumului și comercializării pentru adulți (de la 21 de ani în sus) în SUA, este nevoie urgentă de o bază de dovezi pentru a informa legislatorii, factorii de decizie politică, medicii și publicul asupra impactului potențial asupra sănătății al creșterii expunerii la fumul pasiv de canabis în rândul copiilor”, spune Goodwin.
„Cu toate acestea, nicio educație clinică sau publică cu privire la expunerea copiilor la SCS nu este disponibilă sau oferită în mod obișnuit părinților”, a remarcat ea.
„Deși s-au făcut progrese uriașe în managementul astmului, împreună cu controlul tutunului în ultimele decenii, posibilitatea ca consumul crescut de canabis la adulți să prezinte noi riscuri necesită un studiu mai aprofundat și, în special, pentru a afla dacă fumatul pasiv este asociat cu creșterea morbidității astmului bronșic, inclusiv cu frecvența simptomelor, cu utilizarea medicamentelor de salvare, cu deficiențele (inclusiv zilele de școală pierdute) și cu serviciile medicale de urgență”, continuă cercetătoarea.
„Credem că este o nevoie urgentă de mai multe cercetări pentru a estima potențialele consecințe ale consumului crescut de canabis la adulți în comunitate pentru sănătatea respiratorie a copiilor și că această activitate ar trebui să vină înainte, sau cel puțin concomitent cu comercializarea la scară largă a canabisului pentru adulți în statele SUA”, a concluzionat Goodwin.
Stimularea electrică a creierului ne-ar putea scăpa de fobii
Un colorant alimentar comun poate declanșa boli inflamatorii intestinale
Insomnia provoacă dureri de spate și viceversa, sugerează studiile