Un studiu de la Keck Medicine din cadrul USC, din SUA, le oferă oamenilor o motivație suplimentară pentru a reduce consumul de fast-food.
Lucrarea a fost publicată în Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Studiul a constatat că alimentele fast-food sunt asociate cu boala ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune care poate pune viața în pericol, în care grăsimea se acumulează în ficat.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu obezitate sau diabet care consumă 20% sau mai mult din caloriile zilnice din fast-food au niveluri sever crescute de grăsimi în ficat, în comparație cu cei care consumă mai puțin sau deloc. Și populația generală are creșteri moderate de grăsime hepatică atunci când o cincime sau mai mult din dieta lor este fast-food.
„Ficatul sănătos conține o cantitate mică de grăsime, de obicei mai puțin de 5%, și chiar și o creștere moderată a grăsimii poate duce la boala ficatului gras non-alcoolic”, a spus Ani Kardashian, hepatolog la Keck Medicine și autoare principală a studiului.
„Creșterea severă a grăsimii hepatice la cei cu obezitate sau diabet este deosebit de izbitoare, probabil din cauza faptului că aceste afecțiuni determină o susceptibilitate mai mare ca grăsimea să se acumuleze în ficat”, spune ea.
În timp ce cercetările anterioare au arătat o legătură între fast-food și obezitate și diabet, acesta este unul dintre primele studii care demonstrează impactul negativ al fast foodului asupra sănătății ficatului, potrivit lui Kardashian.
Descoperirile dezvăluie, de asemenea, că o cantitate relativ modestă de fast food, mâncare care este bogată în carbohidrați și grăsimi, poate dăuna ficatului.
„Dacă oamenii mănâncă o masă pe zi la un restaurant fast-food, ei pot crede că nu pățesc nimic. Cu toate acestea, dacă acea masă este egală cu cel puțin o cincime din caloriile zilnice, ei își pun ficatul în pericol”, a spus Kardashian, citată de Eurek Alert.
Boala ficatului gras non-alcoolic, cunoscută și sub numele de steatoză hepatică, poate duce la ciroză sau cicatrizare a ficatului, care poate provoca cancer sau insuficiență hepatică. Steatoza hepatică afectează peste 30% din populația S.U.A.
Kardashian și colegii ei au analizat cele mai recente date din cel mai mare studiu nutrițional anual al națiunii, Sondajul Național de Sănătate și Nutriție 2017-2018, pentru a determina impactul consumului de fast food asupra steatozei hepatice.
Studiul a caracterizat consumul de fast-food ca fiind mese, cum ar fi pizza, fie luate dintr-un restaurant cu servire la autovehicul, fie dintr-un restaurant fără chelneri.
Cercetătorii au evaluat măsurători despre ficatul gras de la aproximativ 4.000 de adulți și au comparat aceste numere cu consumul lor de fast-food.
Dintre cei chestionați, 52% au consumat fast-food. Dintre aceștia, 29% au consumat o cincime sau mai multe calorii zilnice din fast food. Doar acești 29% dintre subiecții sondajului au înregistrat o creștere a nivelului de grăsime hepatică.
Asocierea dintre steatoza hepatică și o dietă de 20% fast-food a rămas constantă atât pentru populația generală, cât și pentru cei cu obezitate sau diabet, chiar și după ce datele au fost ajustate pentru mulți alți factori, cum ar fi vârsta, sexul, rasa, etnia, consumul de alcool și activitatea fizică.
„Descoperirile noastre sunt deosebit de alarmante, deoarece consumul de fast food a crescut în ultimii 50 de ani, indiferent de statutul socioeconomic”, a spus Kardashian.
„Am observat, de asemenea, o creștere substanțială a meselor fast food în timpul pandemiei de COVID-19, care este probabil legată de scăderea meselor la restaurante cu servicii complete și de ratele în creștere ale insecurității alimentare. Ne facem griji că numărul celor cu ficat gras a crescut și mai mult de la momentul sondajului”, punctează cercetătoarea.
Ea speră că studiul îi va încuraja pe furnizorii de asistență medicală să le ofere pacienților mai multă educație nutrițională, în special celor cu obezitate sau diabet, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta un ficat gras de la fast food. În prezent, singura modalitate de a trata steatoza hepatică este printr-o dietă îmbunătățită.
Cercetătorii au creat țesutul care restaurează funcția erectilă la porci
Femeile dorm cu 7,5 minute mai mult decât bărbații, dar în ce țară dorm oamenii cel mai mult?
Un cuțit chirurgical care „miroase tumorile” poate detecta cancerul uterin în doar câteva secunde
„Mini-creieri” implantați în șoareci au reacționat, în premieră, la lumină