Oamenii de știință adoră să afle lucruri despre formarea rocilor, dar să vedem ce părere au geologii. De la fisura bizară a stâncii Al Naslaa, o uimitoare formă de relief din Arabia Saudită, și până la coloanele din roci calcaroase Hoodoo din Parcul Național Bryce Canyon din SUA, geologii nu se mai satură să cerceteze istoria acestor formațiuni. Un exemplu care uluiește este piatra gigantică Kummakivi.
Bolovanul gigantic cunoscut local sub numele de „piatra ciudată” poate fi găsit în Ruokolahti, în sud-estul Finlandei. Ceea ce face ca amplasarea ciudată a rocii să fie atât de interesantă este că, în ciuda dimensiunii sale uriașe și a greutății masive, este solidă ca o stâncă, la propriu, potrivit IFLScience.
Oamenii au încercat să răstoarne piatra, dar au eșuat. De altfel, în cazul în care Kummakivi ar fi fost răsturnată, ar fi devenit o simplă piatră.
Cândva, giganții au fost considerați cei care au așezat piatra Kummakivi în locul în care se află astăzi, și este corect să spunem că ar fi fost nevoie de ei. Asta dacă nu ar fi existat ghețari.
O explicație a modului în care Kummakivi a ajuns să fie atât de bine echilibrată se bazează pe geologie și pe modul în care ghețarii pot deplasa obiecte gigantice prin peisaje vaste, lăsându-le în cele din urmă să se odihnească pe sol. Uneori, acel teren este un loc bizar pentru a așeza o rocă, dar obiectul rezistă pentru că, din întâmplare, acesta este perfect echilibrat.
Regiunea Ruokolahti a Finlandei a fost cândva acoperită de un ghețar care s-a retras în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, lăsând în urma sa un impresionant act de echilibrare.
Combinațiile stâncoase precum Kummakivi sunt cunoscute sub numele de „stânci echilibrate precar” (PBR). Acestea reprezintă un domeniu de studiu pentru geologi, iar exemple magnifice pot fi găsite pe tot Globul. Potrivit Atlas Obscura, PBR-urile sunt cunoscute și sub numele de „seismometre inverse”, deoarece însăși existența lor arată că zona nu este una vulnerabilă la cutremure. Dacă ar fi fost așa, acele stânci s-ar fi prăbușit de mult timp.
Stâncile stau alături de coloanele stâncoase Hoodoo, ca varietăți de „caracteristici geologice fragile” care ar fi dispărut de mult timp de pe Pământ, dacă nu ar fi existat în astfel de locuri stabile. Coloanele Hoodoo cu ciuperci diferă de stâncile PBR prin faptul că, deși sunt aparent dezechilibrate, cu capetele lor uriașe așezate pe corpuri subțiri, acestea reprezintă mai degrabă o unitate singulară, decât un lucru echilibrat deasupra altuia.
Prin contrast, se crede că jumătățile în levitație ale stâncii Al Naslaa din Arabia Saudită arată că perechea stâncoasă uriașă ar putea fi așezată pe o falie care a despicat în două piesele perfect potrivite în timp ce Pământul s-a deplasat. Alternativ, este posibil să fi fost cauzată de efectul de îngheț-dezgheț care a despărțit rocile pentru a crea sutele de roci hoodoo din Bryce Canyon.
Toate aceste creații magnifice, născute din elementele naturii, demonstrează că geologia nu se referă doar la roci, ci și la interpretarea indicatorilor naturali și derutanți ai istoriei planetei noastre.
Misterul stâncii Al Naslaa, o uriașă rocă crăpată perfect în două, a fost elucidat
Bule dintr-un ocean antic au fost găsite în stâncile din New York