Ceremoniile de decernare a Premiilor Oscar au fost presărate, de-a lungul timpului, cu momente mai mult sau mai puțin amuzante, penibile, controversate și chiar violente.
Ca în filmele americane, nu? Și când tocmai părea că s-a văzut totul la Premiile Academiei, apărea ceva și mai șocant, încât privitorul, în confuzia lui, nici nu-și dă seama dacă este martorul unei înscenări făcute de dragul spectacolului și al audienței sau chiar asistă la o controversă reală.
În 1936, la doar câțiva ani după crearea Premiilor Academiei Americane de Film, scenaristul Dudley Nichols primește un Oscar pe care-l refuză, devenind prima persoană care respinge celebra și râvnita statuetă de la Hollywood.
Dudley, care primise Oscarul pentru cel mai bun scenariu, acordat pentru The Informer, a refuzat premiul pentru a-și promova propriul sindicat de scriitori, SWG. Exista la vremea aceea un conflict între Screen Writers Guild și Academia Americană de Film.
Conflictul a fost soluționat, într-un final, astfel că Dudley, care era unul dintre cei mai importanți scenariști ai perioadei, a acceptat până la urmă trofeul, în cadrul galei din 1938.
În 1961, Elizabeth Taylor câștigă Oscarul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din Butterfield 8. Momentul a coincis, întâmplător sau nu, cu aventura amoroasă dintre ea și actorul și cântărețul Eddie Fisher, care era căsătorit cu Debbie Reynolds, arată GoodHousekeeping.
În film, Liz Taylor reprezenta un personaj ingrat, o prostituată cu un trecut furtunos, producția excelând în teme despre infidelitate și imoralitate. Astfel că atunci când actrița a câștigat Oscarul, nu puțini au fost aceia care au ridicat cu scepticism o sprânceană gândindu-se ce sincronizare „perfectă”.
În 1971, George C. Scott refuză premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din Patton, preferând să stea acasă și să se uite la un meci de hochei. Scott ridiculizase deseori goana actorilor după premii, declarând că nu-i place ideea de a fi comparate și clasificate performanțele creative.
În 1973, Marlon Brando a refuzat Premiul Oscar primit pentru rolul din Nașul în semn de protest față de modul în care Hollywood trata și portretiza amerindienii. Brando nu s-a prezentat la ceremonie, însă a trimis în numele său o tânără actriță indigenă, Sacheen Littlefeather, care a citit un mesaj scris de Brando. „Comunitatea filmelor a fost la fel de responsabilă ca oricare altcineva pentru felul în care a degradat imaginea indienilor, ironizându-le caracterul și descriindu-i ca fiind sălbatici, ostili și răi.”
În 1974, artistul de concept, fotograful și avocatul drepturilor homosexualilor Robert Opel i-a lăsat mască pe toți participanții la Oscaruri în momentul în care a urcat în fugă pe scenă gol pușcă. Situația a fost abordă cu umor de actorul David Niven care a spus atunci „Nu este uimitor că singurul râs pe care această persoană îl poate provoca în întreaga sa viață să fie asociat cu momentul în care s-a dezbrăcat și a arătat tuturor defectele sale?” În 1989, Rob Lowe și „Alba ca Zăpada” interpretează o versiune modificată a Proud Mary, un duet considerat a fi cel puțin penibil. Momentul a scandalizat atât de tare, încât Studiourile Disney au încercat să dea în judecată organizatorii. Actori precum Julie Andrews, Paul Newman, Sidney Lumet și Gregory Peck s-au alăturat unui protest scris prin care show-ul cu pricina (realizat de Allan Carr) era numit jenant și înjositor. Uitați cele 11 minute care au ruinat cariera producătorului de la Hollywood Allan Carr.
În 2000, Angelina Jolie a participat la decernarea Premiilor Oscar alături de fratele ei mai mare James Haven, pe care l-a sărutat pe buze chiar pe covorul roșu, în fața reprezentanților presei și a altor invitați.
În 2000, Angelina Jolie a participat la decernarea Premiilor Oscar alături de fratele ei mai mare James Haven, pe care l-a sărutat pe buze chiar pe covorul roșu, în fața reprezentanților presei și a altor invitați. Atunci când a urcat pe scenă pentru a-și primi premiul pentru cea mai buna actriță în rol secundar, pentru Girl, Interrupted, aceasta a continuat extravaganța începută pe covorul roșu menționând în discursul de acceptare a premiului, printre altele, și cât este de îndrăgostită de fratele ei.
În 2006, Crash a câștigat premiul pentru cel mai bun film, învingând una dintre producțiile favorite, Brokeback Mountain. Până și regizorul a fost surprins că filmul său, Crash, a câștigat, considerând că producția nu merita un Oscar.
În 2017, prezentatorii ceremoniei Oscarurilor Faye Dunaway și Warren Beatty anunță greșit câștigătorul premiului pentru cel mai bun film. Câștigase Moonlight, însă cei doi actori s-au grăbit să scoată învingătoare producția La La Land.
În 2019, Lady Gaga și Bradley Cooper, care jucaseră împreună în filmul A star is born, și care în urma prestației lor din film fuseseră deja cuplați de public, profită de situație și în timpul unui moment muzical, prezentat la Oscaruri, interpretează melodia Shallow într-o manieră sugestivă, lăsând, voit, loc interpretărilor. Asta în ciuda faptului că solista era logodită și Bradley avea o relație de lungă durată.
În 2020, după ce Parasite a fost onorat cu un Oscar pentru cel mai bun film, iar echipa producătoare a urcat pe scenă pentru a-și primi trofeul, s-au stins luminile în sală, moment în care Tom Hanks, Charlize Theron și alte vedete americane au început să scandeze „Up! Up! Up!”, ridicându-se în picioare, pentru a încuraja câștigătorii și a-i susține în momentul lor de glorie.
În 2021, cea de-a 93-a ediție a Premiilor Academiei a adus în prim plan o altă controversă. Deși mulți critici și cinefili au crezut și au sperat ca regretatul Chadwick Boseman să câștige postum premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din Black Panther, trofeul a ajuns în mâinile lui Anthony Hopkins, pentru rolul din The Father. Surprinzător, marele actor Anthony Hopkins nici măcar nu a fost prezent la ceremonie pentru a-și primi premiul, însă ceva mai târziu, într-o filmare pe care a realizat-o, i-a adus un omagiu lui Chadwick, spunând că „ne-a fost luat mult prea devreme”.
În 2022, Will Smith a stârnit multe discuții după un moment violent manifestat pe scena Oscarurilor. L-a pocnit pe prezentatorul Chris Rock, după o glumă pe care acesta a făcut-o vizavi de soția lui Smith, aluzie la faptul că actrița este rasă în cap (Jada Smith suferă de alopecie).
Will câștigase Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în filmul King Richard. Ulterior, în discursul de acceptare a trofeului, acesta a cerut scuze publicului pentru gestul său. În urma incidentului, Academia de Arte și Științe Cinematografice a decis să îi interzică lui Smith, timp de 10 ani, participarea la orice eveniment sau ceremonie organizate de instituție.
Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie
Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul
Oscar Wilde, o personalitate remarcabilă care a sfârșit în dizgrație și sărăcie