Oamenii de știință au analizat noi măsurători care arată că lumina emisă de stelele din afara galaxiei noastre este de două până la trei ori mai strălucitoare decât lumina provenită de la populațiile cunoscute de galaxii, punând la îndoială ipotezele privind numărul și mediul în care se află stelele din Univers.
Echipa de cercetători a analizat sute de imagini ale luminii de fundal realizate de Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) din cadrul misiunii New Horizons a NASA pentru a calcula lumina cosmică optică de fond („cosmic optical background” sau COB), adică suma luminii emise de stelele de dincolo de Calea Lactee de-a lungul istoriei Universului.
În cazul în care luminozitatea COB nu este egală cu lumina provenită de la galaxiile pe care le cunoaștem, acest lucru sugerează că ar putea exista surse lipsă de lumină optică în Univers.
„Vedem mai multă lumină decât ar trebui să vedem pe baza populațiilor de galaxii despre care înțelegem că există și a cantității de lumină pe care estimăm că ar trebui să o producă”, a declarat Teresa Symons, care a condus studiul pentru teza sa de doctorat și este acum cercetător postdoctoral la Universitatea California Irvine.
„Determinarea a ceea ce produce acea lumină ar putea schimba înțelegerea noastră fundamentală a modului în care s-a format Universul de-a lungul timpului.”
La începutul acestui an, o echipă independentă de oameni de știință a raportat că COB era de două ori mai mare decât se credea inițial.
Acele rezultate nu au fost o întâmplare, așa cum au fost coroborate folosind un set mult mai larg de observații LORRI în noul studiu realizat de Symons, profesorul asociat RIT Michael Zemcov și cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory de la Caltech.
În timp ce o măsurătoare neumbrită a COB este dificil de realizat de pe Pământ din cauza prafului dintre planete, nava spațială New Horizons se află la marginea Sistemului nostru Solar, unde acest prim-plan este minim și oferă o vedere mult mai clară pentru acest tip de studiu, scrie EurekAlert.
Oamenii de știință speră că vor putea fi dezvoltate misiuni și instrumente viitoare pentru a ajuta la explorarea discrepanței.
„S-a ajuns în punctul în care este un adevărat mister care trebuie rezolvat”, a declarat Zemcov, profesor de cercetare la Centrul pentru Detectoare de la RIT și la Școala de Fizică și Astronomie.
Rezultatele studiului condus de cercetătorii de la Rochester Institute of Technology au fost postate pe ArXiv și acceptate pentru publicare în The Astrophysical Journal.
Telescopul Webb doboară recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată
Peekaboo, mica galaxie ascunsă care oferă o privire uimitoare în trecutul Universului
Moartea unei stele dezvăluie o gaură neagră care se ascunde într-o galaxie pitică
Telescopul Webb a fotografiat o galaxie care conține cele mai vechi stele din Univers