Home » Cultură » Adam Rainer, un caz unic în istorie. S-a născut pitic, a murit uriaș

Adam Rainer, un caz unic în istorie. S-a născut pitic, a murit uriaș

Publicat: 23.12.2022

Un caz singular în lume îl reprezintă cel al lui Adam Rainer, singurul om care, de-a lungul vieții sale, a fost atât pitic, cât și uriaș.

Rainer s-a născut în 1899, în Graz, Austria, din părinți de înălțime medie. Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, Adam Rainer a dorit să se înroleze în armată, dar cererea i-a fost respinsă pe motiv că era prea scund – avea 1,37 m – și că era prea fragil.

Un an mai târziu, și-a încercat norocul din nou, gândindu-se că acei 5 cm care i se adăugaseră la înălțime vor face diferența și va fi acceptat dar, din nou, i-a fost respinsă cererea din același motiv – înălțime necorespunzătoare.

La 33 de ani avea deja 2,18 m

La 19 ani, măsura 1,43 m, înălțime care-l încadra în categoria „piticilor” însă, în mod ciudat, conform informațiilor păstrate în fișele sale medicale, deși era scund, palmele și tălpile lui Rainer erau ciudat de mari, în raport cu proporțiile corpului său. Astfel, la momentul tentativei sale de a se înrola în armată, purta la picior măsura 43, un număr exagerat de mare având în vedere statura lui mică. În trei ani, laba piciorului lui Rainer se mărise și mai mult, ajungând la mărimea 50, cu toate că înălțimea rămăsese aproximativ aceeași.

Atunci când austriacul a împlinit 21 de ani, toate aceste coordonate privind dimensiunile sale s-au schimbat. Complet. Rainer, precum în basme, creștea într-o zi, cât alții în 7 ani.

Dar care a fost motivul creșterii în înălțime atât de bruște și atât de mari?

Creștea într-un ritm alarmant, ajungând în zece ani să treacă de la înălțimea de aproape 1,42 m la aproape 2.18 m, perioadă în care a suferit modificări inclusiv coloana sa vertebrală care începuse să dezvolte o curbură severă nefirească.

Între 1930 și 1931, Rainer a fost supus unei examinări medicale de către doctorii A. Mandl și F. Windholz care au descoperit că tânărul Adam Rainer suferea de o afecțiune cunoscută sub numele de acromegalie.

Acromegalia este o tulburare hormonală a organismului declanșată în momentul în care glanda hipofiză din creier produce o cantitate mare de STH (hormon somatotrop/hormon de creștere) în perioada adultă.

Ce este acromegalia?

Este o afecțiune rar întâlnită și evoluează destul de lent și în mod treptat, simptomele sale făcându-și apariția la 10-20 de ani de la debut. În multe cazuri, aceste modificari ale aspectului fizic ale persoanei afectate de acromegalie sunt trecute cu vederea din cauza ritmului gradual în care apar schimbările fizice, ele fiind greu sesizabile chiar și de medicul de familie. De cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit destul de tardiv, iar alteori lipsește cu desăvârșire. Timpul mediu de la debutul simptomelor la stabilirea diagnosticului afecțiunii este de 12 ani.

Ca efect al creșterii în cantități mari de STH, oasele cresc într-un mod mai accelerat decât este normal, astfel că la copii produce gigantismul, iar la persoanele adulte apar efecte la nivelul oaselor mâinii, picioarelor și feței, boala numindu-se acromegalie. Aceasta afectează aproximativ 6 din 100.000 de persoane.

Ce se întâmplă dacă nu este tratată acromegalia?

La adulții cu acromegalie crește pilozitatea aspră pe corp, pielea îngroșându-se și devenind închisă la culoare. De asemenea, cresc dimensiunea și funcția glandelor sebacee și sudoripare, ceea ce declanșează o transpirație excesivă completată de un miros neplăcut al corpului. Proliferarea cartilajului articular al laringelui cauzează transformări la nivelul vocii, acesta având  o tonalitate profundă și aspră. Alte efecte cauzate de acromegalie sunt creșterea tensiunii arteriale, apariția bolilor cardio-vasculare, instalarea disfuncției erectile, infertilitatea, lipsa menstruației, creșterea valorilor glicemice, a calciului și a grăsimilor, creșterea în volum a ficatului și splinei, stări de iritabilitate, dificultăți de respirație, palpitații, dureri in piept, furnicături la nivelul membrelor. Dacă nu este tratată, acromegalia poate determina debutul precoce al afecțiunilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, tulburărilor de ritm cardiac, diabetului, apariția polipilor de colon (simptom precursor cancerului de colon).

De-a lungul timpului, dintre celebritățile care au fost afectate de acromegalie amintim: Dalip Singh Rana (n.1972), wrestler și actor indian, cunoscut și sub numele de The Great Khali, Robert Wadlow (1918 – 1940, SUA), cel mai înalt om din lume atestat documentar care a măsurat 2,72 m, John Rogan (1867 – 1905), înregistrat ca fiind al doilea cel mai înalt om din istorie, André the Giant (1946 – 1993), fost wrestler și actor francez, turcul Sultan Kosen (n.1982), care deține recordul de a fi cel mai înalt om din lume (2,47 m), Zhang Juncai (n.1966), cel mai înalt chinez, Paul Donald Wight (n.1972), wrestler profesionist american, cunoscut sub numele de Big Show.

De ce suferea Rainer de acromegalie?

În cazul lui Rainer, această afecțiune fusese declanșată de o tumoare localizată la nivelul glandei pituitare care a dus la o supraproducție de hormoni de creștere în organismul său. Așadar, acesta era motivul din spatele aspectului său ciudat. Rainer nu avea doar mâini și picioare anormal de mari, dar fruntea și maxilarul erau, de asemenea, foarte proeminente, precum și buzele groase crescute peste dinții săi vizibil distanțați.

Având în vedere situația în care se afla Rainer, cei doi medici au decis să-l opereze, chiar dacă șansele de reușită erau destul de mici, dat fiind faptul că tumora se dezvoltase mult în zece ani. La câteva luni după operație, Rainer a fost măsurat din nou. Înălțimea lui în picioare rămăsese aceeași, dar curbura coloanei vertebrale era mai severă, ceea ce indica faptul că acesta nu se oprea din creștere, deși ritmul era mai lent decât înainte. Starea de sănătate a lui Rainer a continuat să se deterioreze, la scurt timp a orbit, i-a fost afectat și auzul, surzind cu urechea stângă, iar coloana s-a curbat atât de tare, încât Rainer, nemaifiind capabil să se deplaseze, a fost nevoit să stea doar în pat.

Adam Rainer, singurul om din istorie care a fost și pitic și uriaș, a murit pe 4 martie 1950, la vârsta de 51 de ani, în momentul decesului fiind declarat cel mai înalt om din Austria. Avea 2,33 m.

Surse:

https://www.businessinsider.com/adam-rainer-was-both-a-dwarf-and-a-giant-2015-1

https://healthguidenet.com/conditions/famous-people-with-acromegaly-gigantism/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mai multe infecții ale pielii, mai puține boli de inimă. Un studiu dezvăluie cum ne afectează înălțimea

Cea mai înaltă femeie din lume a zburat cu avionul pentru prima dată în viața sa

Test de cultură generală. Ce înălțime are un pui de girafă la naștere?

Câți metri are cea mai înaltă femeie din lume? Are 24 de ani și trăiește în Turcia

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase