Cercetătorii au testat cu succes o nouă metodă de înghețare și stocare a larvelor de corali din Marea Barieră de Corali din Australia. Aceștia spun că metoda ar putea ajuta la refacerea recifelor amenințate de schimbările climatice.
Cercetătorii se străduiesc să protejeze recifele de corali deoarece temperaturile în creștere ale oceanelor destabilizează ecosistemele delicate. Marea Barieră de Corali a suferit patru episoade de albire (n.red. o formă de degradare a recifelor prin decolorare) în ultimii șapte ani, inclusiv prima albire din istorie în timpul unui fenomen La Nina, care aduce de obicei temperaturi mai scăzute, conform Reuters.
Coralii înghețați pot fi depozitați și, ulterior, reintroduși în mediul natural, dar procesul actual necesită echipament sofisticat, inclusiv lasere. Cercetătorii spun că o alternativă nouă de conservare prin criogenizare poate fi mai ieftină și poate să păstreze mai bine coralii.
În cadrul unui test de laborator, primul din lume efectuat cu corali din Marea Barieră de Corali, oamenii de știință au folosit alternativa ca să înghețe larvele de corali la Institutul Australian de Științe Marine (AIMS). Coralul a fost colectat din recif pentru teste, care a coincis cu scurta fereastră anuală de reproducere.
„Dacă reușim să asigurăm biodiversitatea coralului… atunci vom avea instrumente în viitor cu ajutorul cărora chiar să ajutăm la refacerea recifelor, iar această tehnologie pentru recifele de corali din viitor este cu adevărat revoluționară”, a declarat Mary Hagedorn, cercetător principal la Smithsonian National Zoo and Conservation Biology Institute, din laboratorul AIMS.
Conservarea prin criogenizare a fost testată anterior pe varietăți mai mici și mai mari de corali din Hawaii, iar unul din testele efectuate pe o varietate mai mare a eșuat.
Testele continuă cu varietăți mai mari din Marea Barieră de Corali a Australiei.
Tehnologia care va ajuta la stocarea larvelor de corali la minus 196 de grade Celsius a fost concepută de o echipă de la Colegiul de Știință și Inginerie al Universității din Minnesota, SUA.
„Această nouă tehnologie pe care o avem ne va permite să facem acest lucru la o scară care poate contribui la susținerea unor intervenții în acvacultură și de restaurare”, a declarat Jonathan Daly de la Taronga Conservation Society Australia.
Testele implică oamenii de știință de la AIMS, Smithsonian National Zoo and Conservation Biology Institute, inclusiv dr. Zongqi Guo, un asociat postdoctoral, și profesorul John C. Bischof. Acesta a fost testat pentru prima dată pe corali de către studentul doctorand Nikolas Zuchowicz.
Cum s-a format Marea Barieră de Corali? Originile sale misterioase, în sfârșit, explicate
Recifele de corali generează un sunet ascuns sub apă care ne-ar putea ajuta să le salvăm
Peștii din recifele de corali, în pericol de dispariție. Dovezile descoperite în urma unui studiu