Îți este rău? Acest lucru poate fi cauzat și de faptul că păstrarea secretelor te poate îmbolnăvi, conform celor mai noi studii.
„Păstrarea secretelor poate îmbolnăvi. Dar partea grea nu este că trebuie să le ascundem, ci că trebuie să trăim cu ele în gândurile noastre”, spune Michael Slepian, autorul cărții „The Secret Life of Secrets” (Viața secretă a secretelor, tr.) și profesor la Columbia Business School, din SUA.
În ultimii 10 ani, Slepian a efectuat sute de studii despre secrete. După ce i-a cerut unui număr de 50.000 de persoane să vorbească deschis despre ceea ce păstrează ascuns, el a descoperit că, atunci când păstrează secrete, oamenii pot suferi vătămări fizice și emoționale.
Oamenii care păstrează mai multe secrete raportează că sănătatea lor este mai proastă, găsesc mai puțină plăcere în viață, iar relațiile lor sunt mai slabe decât ale oamenilor care au mai puține „schelete în dulap”.
Majoritatea oamenilor cred că sunt etici și buni, potrivit lui Slepian, și atunci când se comportă în contradicție cu acea imagine, își ascund greșelile față de ceilalți.
„Suntem mai mult decât fericiți să împărtășim cu ceilalți binele din noi. Așa devenim plăcuți. Cu cât îți judeci secretul ca fiind mai imoral, cu atât mai mult acest lucru va evoca rușine, o pedeapsă deosebit de dureroasă pe care oamenii și-o impun. Secretele îi pot face pe oameni să se simtă izolați și să se izoleze de ceilalți”, scrie Slepian, potrivit Phys.org.
Cele mai comune secrete sunt despre minciună, comportament sexual, dorințe și familie. Una din trei persoane intervievate de Slepian a recunoscut că a fost infidelă, deși nu neapărat într-o relație actuală. O treime dintre acești oameni au spus că își vor ține mereu ascunse faptele rele. O altă treime au spus că au împărtășit secretul cu o terță parte. Cei rămași au fost sinceri.
Slepian este adesea întrebat dacă mărturisirea față de partener este cea mai bună abordare. „Dacă a fost un lucru ce s-a întâmplat o singură dată, ești într-o poziție mai bună decât dacă ai fost infidel de multe ori. Problema este: crezi că partenerul tău ar dori să știe ce s-a întâmplat?”, spune el.
Pentru a găsi răspunsul, el a chestionat oameni aflați în relații lungi și a întrebat dacă aceste persoane ar dori să afle adevărul în cazul în care partenerul lor le-a fost infidel o singură dată și dacă sunt sigure că nu se va mai întâmpla niciodată. Trei sferturi și-au dorit sinceritate completă.
„Dacă vreun fel de secret îți afectează starea de bine, te-aș sfătui măcar să discuți despre asta cu cineva în care ai încredere”, sfătuiește Slepian.
Secretele unor oameni îi fac pe aceștia să se simtă vinovați și să creadă că au scăpat pe nedrept de pedeapsă, spune Slepian. Drept urmare, ei se autopedepsesc, adesea prin refuzarea lucrurilor plăcute.
Oamenii aflați în această situație ar putea să își asume sarcini ușor neplăcute, cum ar fi curățarea intensă a casei sau exercițiile fizice, spune el. „Asta ar putea să-i facă să se simtă bine, dar problema este că atât timp cât secretul lor rămâne secret, ei vor simți că continuă să scape de pedeapsă și astfel ciclul autopedepsei nu se termină niciodată”, explică profesorul.
Alții ruminează asupra secretele lor, prinși în gânduri negative repetitive și persistente despre ele. „Ca umbrele, secretele noastre ne pot urmări oriunde mergem. O parte a problemei este că suntem singuri cu ele”, scrie Slepian.
Studiile sale au descoperit că majoritatea oamenilor doresc să-și împărtășească greșeala ascunsă cu o persoană plină de compasiune. De asemenea, aceștia doresc ca ascultătorul să ofere sfaturi și să-i împingă să facă ceea ce trebuie făcut.
„Este foarte ușor să găsești moduri inutile de a te gândi la ceva pe cont propriu, dar este, de asemenea, ușor să găsești un mod util de a te gândi la asta atunci când ești în conversație cu o altă persoană. Cealaltă persoană are o perspectivă diferită. De obicei îți va înțelege vulnerabilitatea, deoarece aceasta oferă șansa de a aprofunda intimitatea relației”, spune Slepian.
De cele mai multe ori, mărturisirea se sfârșește cu bine, deoarece oamenii tind să-și aleagă cu atenție confidenții, spune Slepian. Alegerea acestor persoane este foarte importantă. Potrivit studiilor lui Slepian, o persoană care ar fi revoltată are șanse mai mari să bârfească, ca o modalitate de a pedepsi deținătorul secretului.
De asemenea, este important să facem distincția între secretele care sunt dăunătoare și cele care nu sunt, spune Slepian. Dacă țineți un secret care nu rănește pe nimeni, profesorul recomandă să vă amintiți că s-a întâmplat în trecut, iar trecutul nu poate fi schimbat.
Luați în considerare să vă acordați permisiunea de a vă ierta și de a merge mai departe cu viața voastră. „În loc să-ți fie rușine de sinele tău din trecut, recunoaște-ți îmbunătățirile pe care le-ai făcut și modurile în care ai crescut”, spune el.
Slepian știe din experiența personală despre binele care poate veni atunci când oamenii dezvăluie secrete profunde. Timp de 26 de ani, părinții săi i-au ascuns lui și fratelui său mai mic faptul că au fost concepuți prin inseminare de la un donator.
Părinții lui plănuiseră să nu le spună niciodată fiilor lor. În adolescență, Slepian primea răspunsuri vagi când își întreba părinții care dintre trăsăturile lor credeau că le-a moștenit. Între timp, bunicii, mătușile și unchii lui știau adevărul.
În cele din urmă, părinții săi au revenit asupra deciziei și au mărturisit adevărul.
„Când am aflat ce înseamnă păstrarea acestui secret, acest lucru mi-a schimbat înțelegerea despre secret. Însă am început să pun mai multe întrebări abia când am scris cartea. Atunci când le discutăm cu alții, obținem informații despre secretele noastre și învățăm și despre noi înșine”, spune Slepian.
„Poate că nu vrem ca secretele noastre să fie cunoscute, dar vrem să fim cunoscuți”, a conchis el.
Noi studii arată direcții promițătoare în lupta împotriva îmbătrânirii
Un studiu contrazice o idee răspândită despre obiceiurile de împerechere ale oamenilor
Cum ne afectează tenul alimentele de Crăciun și ce recomandă dermatologii?
Oamenii pretențioși își aleg mâncarea în funcție de culoarea farfuriei, arată un studiu