Greutatea unui nor a fost un subiect pe care cercetătorii în domeniul atmosferei l-au abordat cu interes ridicat, iar după ce au cântărit unul aceștia au fost luați prin surprindere. Norii arată luminoși și pufoși, însă nu vă lăsați păcăliți! Norii sunt, de fapt, mult mai grei decât ar părea.
Norii sunt compuși, în principal, din aer și milioane de picături mici de apă, care se formează atunci când apa se condensează în jurul unei particule „sămânță”. Particulele de tipul „sămânță” pot fi orice, de la acid azotic la vapori degajați de copaci, dar, în general, acestea sunt foarte mici.
Există câteva moduri prin care putem măsura cât cântărește un nor. Prima este să cântărești vaporii de apă care îl alcătuiesc, iar pentru a face asta „trebuie să ai câteva cunoștințe despre dimensiunile norului”, spune Armin Sooroshian, hidrolog la Universitatea din Arizona, SUA. De asemenea, trebuie să știi cât de dense sunt picăturile.
Cu mulți ani în urmă, Margaret LeMone, cercetător în domeniul atmosferei la Centrul Național de Cercetare Atmosferică din Boulder, Colorado, SUA, s-a întrebat despre greutatea apei dintr-un nor Cumulus (n.red. nori separați sub formă de grămezi având un contur bine delimitat).
Mai întâi, LeMone a măsurat dimensiunea umbrei unui nor și i-a estimat greutatea, presupunând o formă aproximativ cubică. Norii nu au în mod normal formă cubică, dar norii Cumulus sunt, frecvent, la fel de înalți, pe cât de largi sunt, astfel că această presupunere a contribuit la simplificarea calculării volumului, potrivit Live Science.
Pe baza unor cercetări anterioare, Margaret LeMone a estimat densitatea picăturilor de apă la aproximativ unul/două grame pe metru cub. „Am ajuns la aproximativ 550 de tone de apă”, a spus LeMone.
Aceasta este greutatea aproximativă a 100 de elefanți suspendați deasupra capului unei persoane. „Este cu adevărat impresionant”, a spus Sooroshian.
Desigur, tipurile diferite de nori au greutăți diferite. Spre exemplu, „norii Cirrus (n.red. un gen de nori de altitudine mare, separați) sunt mult mai ușori, pentru că au mai puțină apă pe unitate de volum”, a spus LeMone. Iar norii Cumulonimbus (cei întunecate, pe care îi putem observa chiar înainte de o furtună) tind să fie mult mai grei.
Totuși, „volumul întreg al unui nor nu constă doar în picături; luăm în considerare și aerul, de asemenea”, a spus Sooroshian.
Dar dacă norii sunt atât de grei, de ce nu cad, pur și simplu? Datorită faptului că picăturile sunt atât de mici încât nu cad foarte repede, potrivit lui LeMone. Picătura medie de apă dintr-un nor este de aproximativ un milion de ori mai mică decât o picătură de ploaie – aproximativ raportul de mărime dintre Pământ și Soare. Curenții de vânt de mare altitudine suflă aceste picături minuscule, menținându-le în aer mult mai mult timp decât dacă ar fi fost statice.
De asemenea, convecția termică ajută la menținerea picăturilor în aer.
„Un nor este, de fapt, mai dens decât aerul cu care intră în contact”, a spus Sorooshian. Pe măsură ce aerul cald și apa caldă se ridică, devine mai plutitor decât aerul rece (și apa rece) de sub el, ca un strat de spumă de deasupra unui latte.
Desigur, se poate spune că norii pot „cădea” sub formă de ploaie. Atunci când picăturile de nori se răcesc, acestea se condensează unele în altele și cresc, devenind, în cele din urmă, atât de grele încât se prăbușesc pe Pământ.
Deși o picătură de ploaie este mult mai mare decât o picătură dintr-un nor, fiecare picătură de ploaie are numai doi milimetri, potrivit Centrului Național de Cercetare Atmosferică din Colorado. Acele picături mici distribuie greutatea îndeajuns încât 550 de tone de apă să nu se prăbușească peste capul nostru deodată.
Așa că, data viitoare când vezi un nor trecând deasupra capului tău, doar amintește-ți: 100 de elefanți. Și, să fim recunoscători pentru convecția termică!
Ce se întâmplă atunci când plouă, deși e soare
Atmosfera unei pitice cenușii conține nori de nisip, au descoperit astronomii
O nouă descoperire despre Venus: există suficientă lumină solară care trece prin norii lui