Poliția a identificat în mod public un băiat găsit mort într-o cutie în Philadelphia în urmă cu 65 de ani ca fiind Joseph Augustus Zarelli, în vârstă de patru ani, victima a ceea ce poliția spune că este una dintre cele mai vechi omucideri nerezolvate din oraș.
Identificarea, realizată prin analiza ADN, reprezintă cea mai mare descoperire a anchetatorilor în acest caz vechi de zeci de ani, care datează de la sfârșitul lunii februarie 1957, atunci când copilul a fost descoperit înfășurat într-o pătură într-o cutie de carton, prezentând urme „de traume recente și din trecut”, a declarat comisarul poliției din Philadelphia, Danielle Outlaw.
Cazul a atras un interes public „imens”, a declarat Outlaw. Însă nimeni nu s-a prezentat vreodată pentru a-l revendica pe Joseph, iar identitatea acestuia a rămas un mister în ciuda numeroaselor încercări de identificare de-a lungul anilor.
Acest lucru s-a schimbat săptămâna aceasta, atunci când poliția a anunțat că a reușit să identifice copilul cu ajutorul genealogiștilor geneticieni – un domeniu care, în ultimii ani, a dus la numeroase descoperiri în cazuri nerezolvate, inclusiv în cel al celebrului ucigaș Golden State Killer, și a reunit familii cu persoane dragi dispărute.
„Timp de 65 de ani, povestea copilului necunoscut al Americii a bântuit această comunitate, Departamentul de Poliție din Philadelphia, națiunea noastră și lumea întreagă”, a declarat Outlaw, care a deschis conferința de presă de joi lăudând generațiile de polițiști care au lucrat la acest caz, dintre care unii nu mai sunt în viață. „În ciuda faptului că întreaga identitate a lui Joseph Augustus Zarelli și dreptul la propria existență i-au fost luate, el nu a fost niciodată uitat.”
În timp ce oficialii sărbătoresc săptămâna aceasta identificarea lui Joseph, investigația cu privire la cine a fost responsabil de moartea sa rămâne în curs de desfășurare.
„Avem suspiciunile noastre cu privire la cine ar putea fi responsabil, dar ar fi iresponsabil din partea mea să împărtășesc aceste suspiciuni, deoarece aceasta rămâne o anchetă penală activă și în curs de desfășurare”, a declarat căpitanul Jason Smith de la unitatea de omucideri a poliției din Philadelphia. El speră ca vestea identificării să provoace o „avalanșă de ponturi din partea publicului”, dar a recunoscut că vechimea cazului îi pune pe anchetatori în fața unei „bătălii dificile”.
„Este posibil să nu facem nicio arestare”, a spus Smith. „S-ar putea să nu facem niciodată o identificare (a ucigașului). Dar vom face tot ce ne stă în putință pentru a încerca”.
Deși ADN-ul a fost descoperit în anii 1800, tehnologia ADN nu a progresat prea mult până în anii 1950, a explicat joi dr. Constance D’Angelo, medicul legist șef. În schimb, „identificarea vizuală” era principala metodă de identificare a persoanelor, a spus ea, așa că autoritățile au publicat fotografii ale copilului în ziar, au pus afișe în tot orașul și chiar au inclus o fotografie pe facturile trimise locuitorilor.