Sateliții de pe orbită, pe lângă progresele tehnologice și științifice binevenite pe care le aduc, prezintă și potențiale probleme. Conceput pentru a fi începutul unei rețele de comunicații pe orbită care să poată fi accesată de smartphone-uri standard, un satelit lansat recent, prototipul BlueWalker 3, este acum unul dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nopții.
Pentru experții și entuziaștii care privesc în spațiu, aceasta este o problemă majoră. În timp ce astronomii au câteva telescoape la mare înălțime, multe dintre observațiile noastre asupra Universului sunt înregistrate de la suprafața Pământului.
Toate stelele, cu excepția celor mai strălucitoare, pot fi acum eclipsate de strălucirea satelitului, potrivit Centrului Uniunii Astronomice Internaționale pentru protecția cerului întunecat și liniștit împotriva interferențelor constelațiilor de sateliți.
„BlueWalker 3 reprezintă o mare schimbare în problema constelațiilor de sateliți și ar trebui să ne dea tuturor motive de reflecție”, a spus Piero Benvenuti, directorul IAU CPS.
„Este exact ceea ce nu-și doresc astronomii”, a declarat astronomul Meredith Rawls, de la Universitatea Washington din Seattle. „Va apărea ca o dungă super strălucitoare în imagini și va putea satura detectoarele camerelor de luat vederi din observatoare”, a adăugat Rawls.
BlueWalker 3 este cu siguranță un hardware impresionant. Rețeaua sa de antene este cea mai mare rețea comercială de pe orbita joasă a Pământului, capabilă să reflecte mult mai multă lumină decât sateliții SpaceX Starlink, de exemplu.
Intenția companiei-mamă AST SpaceMobile este de a avea peste 100 de sateliți pe cer până la sfârșitul anului 2024, mulți dintre ei putând fi chiar mai mari decât BlueWalker 3. Aceasta este o îngrijorare semnificativă pentru oamenii de știință.
În plus, BlueWalker 3 este construit pentru a acționa ca un turn de telefonie mobilă în spațiu, ceea ce înseamnă că utilizează frecvențe radio terestre care ar putea interfera cu radiotelescoapele – telescoape care în prezent sunt construite la mare distanță de zonele cu acoperire de telefonie mobilă, scrie ScienceAlert.
„Frecvențele alocate telefoanelor mobile sunt deja o provocare pentru observare chiar și în zonele de liniște radio pe care le-am creat pentru instalațiile noastre”, a explicat Philip Diamond, director general la Square Kilometer Array Observatory, cu sediul în Marea Britanie.
„Noii sateliți, precum BlueWalker 3, au potențialul de a înrăutăți această situație și de a ne compromite capacitatea de a face știință, dacă nu sunt atenuate corespunzător”, a adăugat Diamond.
Satelitul japonez Omotenashi din misiunea Artemis 1 a „murit” înainte să ajungă pe Lună
Un trio de sateliți ar putea face cele mai clare observații cu steaua Pământului
Regolitul lunar ar putea furniza oxigen și combustibili pe satelitul Pământului
O sondă a detectat „elemente necunoscute” în satelitul natural Phobos al lui Marte