Dicționarul Merriam-Webster a ales cuvântul anului 2022. Este vorba despre „gaslighting”, care înseamnă acțiunea de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj.
„Gaslighting” înseamnă, relatează CNN, „acțiunea sau practica de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj”. A fost ales cuvântul de top al acestui an pentru că a devenit „cuvântul favorit pentru percepția înșelăciunii”.
Gaslighting este, de obicei, un termen mai complex decât a minți din senin. Gaslighting este atunci când cineva înșală ca parte a unui „plan mai mare”, a arătat dicționarul Merriam-Webster.
Termenul „gaslighting” înglobează o parte din ceilalți termeni comuni asociați cu dezinformarea – „deepfakes” și „fake news”.
„În această epocă a dezinformării, a știrilor false, a teoriilor conspiraționiste, a trolilor de pe Twitter, gaslighting a apărut ca un cuvânt al timpurilor noastre”, a declarat dicționarul.
Potrivit Merriam-Webster, în acest an s-a înregistrat o creștere de 1.740% a căutărilor pentru acest termen, iar interesul a rămas ridicat pe tot parcursul anului.
„Gaslighting” a devansat alți termeni legați de evenimente specifice care au avut loc în 2022. Printre aceștia se numără: „oligarh”, care a înregistrat un vârf de interes după invazia Rusiei în Ucraina, „regina consoarta” sau „omicron”.
În timp ce alte cuvinte frecvent căutate, precum „omicron” sau „regina consoarta”, reflectă evenimente sau episoade specifice din 2022, „gaslighting” se referă la un fenomen care nu este trecător, ci mai degrabă o parte înrădăcinată a vieții noastre, conform Merriam-Webster.
Termenul „gaslighting” se datorează piesei din 1938 și filmului „Gaslight” din 1944 (la rândul său un remake al unui film din 1940). În ambele, un bărbat rău încearcă să-și păcălească proaspăta soție, făcând-o să creadă că își pierde mințile.