Femeile, ca şi bărbaţii, ar trebui să încerce să facă imposibilul. Şi atunci când eşuează, eşecul lor ar trebui să fie o provocare pentru alţii, spunea Amelia Earhart, una dintre femeile care au cutezat în viață, dorindu-și să transforme imposibilul în posibil, visând la lucruri mărețe și realizându-le.
A fost prima femeie pilot care a traversat Atlanticul în zbor, în 1928, și prima persoană care a traversat Atlanticul și Pacificul. Și-a dorit încă un record, acela de a fi primul om care să înconjoare Globul în zbor, dar acest vis ambițios i-a adus moartea. În 1937, Earhart a dispărut în timpul unui zbor, rămășițele ei nefiind vreodată găsite.
Amelia Mary Earthart s-a născut în Atchison, Kansan, la 24 Iulie 1897, sfidând de mică rolurile tradiționale care se atribuiau ori care se asociau genurilor. Pentru un copil, adolescent sau tânăr ca Earhart, rozul nu era culoarea care definea genul feminin, la fel cum albastrul nu trebuia purtat doar de băieți. Earhart juca baschet, era pasionată de mașini și la orice oră putea schimba un cauciuc ori repara un carburator.
În Primul Război Mondial, a lucrat ca voluntar pentru Crucea Roșie din Toronto (Canada), în timpul liber obișnuind să privească piloții din Royal Flying Corps când se antrenau. Îi plăceau avioanele, iar în mintea ei încolțise dorința de a reuși, într-o zi, să piloteze unul, la fel precum orice bărbat pe care-l văzuse la bordul unei aeronave. Odată revenită în SUA, după terminarea războiului, Earhart a urcat pentru prima dată într-un avion, în Decembrie 1920, alături de renumitul pilot de război Frank Hawks.
Din acel moment, Amelia Earhart s-a îndrăgostit definitiv de tot ceea ce înseamnă aviație astfel că în ianuarie 1921, după ce a reușit să strângă banii necesari, s-a înscris la cursuri de pilotaj, iar un an mai târziu și-a cumpărat un avion galben pe care l-a numit Canarul. La finalul aceluiași an, a trecut primul ei test de zbor, obținând licența Asociației Naționale de Aeronautică. Se poate spune că visul lui Earhart prinsese aripi.
În scurta ei carieră, Amelia a reușit să obțină nenumărate recorduri în domeniul aviaticii.
Pe primul l-a bifat în 1922, atunci când a devenit prima femeie care a pilotat singură un avion la o înălțime de aproape 4300 de metri. În 1932, a devenit prima femeie (și a doua persoană după Charles Lindbergh) care a zburat peste Oceanul Atlantic, pentru această performanță fiind decorată de statul American cu o medalie militară pentru eroismul și extraordinara realizare. A fost prima femeie care a primit această distincție.
Un an mai târziu, a zburat timp de 19 ore din Los Angeles și până în Newark, New Jersey, iar în 1935 a devenit primul om care a zburat din Hawaii până în SUA.
La 1 Iunie 1937, Amelia Earhart se afla la cea de-a doua ei tentativă de a deveni primul pilot care a zburat vreodată în jurul globului. Planul inițial era ca startul măreței călătorii să se dea în Hawaii, de unde Earhart și echipa ei ar fi zburat mai departe spre Australia, traversând Oceanul, după care înaintând spre India, Africa, Florida și înapoi în California.
Dar în urma unor incidente apărute în Hawaii, traseul a fost schimbat, zburând de la Est spre Vest, plecând spre Florida, de acolo zburând spre America Centrală și de Sus, apoi Africa. Earhart a reușit să traverseze Africa și Oceanul Indian, ajungând în Noua Guinee, ultima parte a traseului rămânând traversarea oceanului Pacific.
Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart intenționa să zboare alături de Fred Noonan, din Noua Guinee spre Insula Howland, localizată între Australia și Hawaii, însă cei doi nu a mai ajuns la destinație.
Președintele Roosevelt a alocat atunci peste 4 milioane de dolari acțiunilor de căutare și recuperare a celor doi aviatori, fără niciun rezultat favorabil. Prin urmare, oficialitățile au decis ca pe 18 iulie 1937, operațiunea de căutare să se încheie, iar în 1939, Amelia Earhart a fost declarată decedată. Incidentul a dat naștere mai multor teorii legate de dispariția celor doi piloți.
Conform acestei teorii, avionul pilotat de Earhart a rămas fără combustibil în timp ce căuta insula Howland și s-a prăbușit în ocean, undeva în vecinătatea insulei.
Grupul Internațional pentru Recuperarea Avioanelor Istorice (The International Group for Historic Aircraft Recovery, TIGHAR) a înaintat teoria conform căreia Earhart și Noonan au deviat de la insula Howland și au aterizat la aproximativ 350 de mile spre sud-vest pe insula Gardner, numită acum Nikumaroro, în Republica Kiribati. Insula era nelocuită la acea vreme.
La o săptămână după dispariția avionului în care se afla Earhart, avioanele marinei au survolat zona de deasupra insulei, detectând semne recente de locuire, dar nicio dovadă a existenței vreunui avion. S-a vehiculat că Earhart și Noonan ar fi putut supraviețui pe acea insulă, până la câteva săptămâni. Pornind de la această teorie, începând cu anul 1988, TIGHAR a întreprins mai multe expediții în zonă, găsind diverse obiecte care au venit în sprijinul ipotezei de mai sus: o bucată de plexiglas ce ar fi putut aparține ferestrei aeronavei pilotate de Earhart, un pantof de femeie datând din 1930, unelte improvizate și oase care păreau a proveni dintr-un deget uman.
În iunie 2017, o expediție care avea la bord experți în medicină legală a cercetat din nou insula în ideea de a găsi orice rămășițe de schelet ale lui Earhart sau Noonan. În zadar. În august 2019, s-a implicat în acest caz însuși Robert Ballard, exploratorul oceanic cunoscut pentru localizarea epavei Titanicului. De asemenea, nici urmă de Electra.
Alte teorii despre dispariția lui Earhart au făcut referire la faptul că Earhart și Noonan ar fi fost capturați și executați de japonezi sau că piloții ar fi fost spioni angajați de administrația Roosevelt și, odată reveniți în siguranță în SUA, și-au continuat viețile sub alte identități.
Surse:
https://www.history.com/topics/exploration/amelia-earhart
https://www.britannica.com/biography/Amelia-Earhart
Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă
Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată
Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte
Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui