O echipă de cercetători francezi a descifrat un cod vechi de cinci secole, care dezvăluie un presupus complot francez, prin care se pregătea uciderea împăratului Carol al V-lea al Sfântului Imperiu Roman și Rege al Spaniei.
Carol a fost unul dintre cei mai puternici bărbați ai secolului al XVI-lea, conducând un vast imperiu care a cuprins o mare parte din Europa de Vest și America, în timpul domniei sale de 40 de ani.
Echipa de cercetători de la laboratorul Loria, din Franța, a avut nevoie de șase luni ca să descifreze epistola scrisă în 1547 de către împărat pentru ambasadorul său din Franța, potrivit Science Alert.
Tumultuoasa perioadă a fost marcată de o succesiune de războaie și tensiuni între Spania și Franța, condusă la acel moment de Francisc I al Franței, conducătorul Renașterii, care l-a adus pe Leonardo da Vinci din Italia. Scrisoarea de la Carol al V-lea către Jean de Saint-Mauris a fost uitată vreme de cinci secole în colecțiile bibliotecii Stanislas, Nancy, din Franța.
Cecile Pierrot, un criptograf de la Loria, a auzit pentru prima dată de existența scrisorii în timpul unei cine, în 2019, iar după mai multă cercetare, a reușit să o găsească în 2021.
„Purtând semnătura lui Carol al V-lea, scrisoarea era în același timp misterioasă și absolut de neînțeles”, a declarat criptograful Cecile Pierrot.
În urma unei munci minuțioase efectuate de computere, Pierrot a găsit „familii distincte” de aproximativ 120 de simboluri folosite de Carol al V-lea. „Cuvinte întregi sunt criptate cu un singur simbol”, iar împăratul a înlocuit vocalele care veneau după consoane cu semne, a spus Pierrot, o inspirație venită probabil din limba arabă.
Descoperirea a avut loc în iunie, atunci când Pierrot a reușit să deslușească o frază din scrisoare, iar echipa a descifrat apoi codul cu ajutorul istoricului Camille Desenclos.
„A fost o muncă minuțioasă și de lungă durată, dar a fost într-adevăr o descoperire care s-a produs într-o singură zi, în care, dintr-o dată, am avut ipoteza corectă”, a adăugat Pierrot.
O altă scrisoare de la Jean de Saint-Mauris, în care destinatarul mâzgălise pe margine o formă de cod de transcriere, a ajutat, de asemenea.
Desenclos a spus că a fost „rar ca un istoric să reușească să citească o scrisoare pe care nimeni nu a putut-o citi timp de cinci secole.” Acesta „confirmă starea oarecum degradată” în 1547 dintre Francis I și Carol al V-lea, care a semnat un tratat de pace cu trei ani mai devreme”, a mai spus Desenclos.
Relațiile ar fi rămas tensionate între cei doi, cu multiple încercări ale acestora de a-și slăbi puterea unul altuia, potrivit istoricului. Ca urmare a acestora, una dintre informațiile dezvăluite privește un complot de asasinat împotriva lui Carol al V-lea, care se spunea că se pregătea în Franța, a spus Desenclos.
Cercetătorii speră acum să identifice și alte scrisori între împărat și ambasadorul său „pentru a avea o imagine de ansamblu a strategiei lui Carol al V-lea în Europa”.
Mata Hari, curtezana care a făcut istorie devenind spioană în serviciul Germaniei
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, o viață de poveste