Vești mai puțin plăcute din spațiu: satelitul japonez OMOTENASHI (Outstanding MOon exploration TEchnologies demonstrated by NAno Semi-Hard Impactor) a murit după ce a fost lansat de misiunea Artemis.
„Deși am încercat să recuperăm Omotenashi și să începem secvențele de aselenizare astăzi, comunicarea nu a revenit și am renunțat la operațiunea noastră în faza de aselenizare”, se arată într-un tweet de luni de la Proiectul OMOTENASHI.
„Mulțumesc pentru cooperarea excelentă din partea tuturor”, se mai arată în mesajul citat de Futurism.
Dacă satelitul japonez Omotenashi ar fi reușit să ajungă pe Lună, ar fi fost prima navă spațială a Japoniei care a ajuns pe suprafața Lunară, o piatră de hotar pentru națiune; dar, din păcate, acum țara va trebui să mai aștepte.
Omotenashi a fost unul dintre cei trei CubeSats care au fost lansați cu Artemis I, împreună cu ArgoMoon, construit de compania italiană de zboruri spațiale Argotec, și CubeSat-slash-biolab BioSentinel al NASA, ambele fiind în prezent intacte și respectând planurile.
Cu toate acestea, satelitul japonez era singurul menit să efectueze efectiv o aselenizare controlată pe suprafața Lunii. Oamenii de știință aveau speranța că, ducând cu succes OMOTENASHI pe Lună, vor putea înțelege mai bine aterizările navelor mici, o sarcină importantă pentru viitorul călătoriilor spațiale economice.
„Obiectivul său principal este să testeze tehnologiile și manevrele de traiectorie care îi permit unui mic satelit să ajungă pe Lună, păstrând în același timp sistemele sale (inclusiv sistemele de putere, comunicații și propulsie) intacte”, se arată într-o postare de pe blogul NASA, publicată în iulie 2021.
Din păcate, lucrurile nu au decurs așa cum au fost planificate, iar mica navetă japoneză (care avea în jur de 13 kilograme) a fost pierdută.
Și chiar dacă probabil este mai bine că satelitul OMOTENASHI este cel care s-a strigat mai degrabă decât lansatorul SLS masiv și extrem de costisitor al NASA, este cu siguranță trist pentru cei care au lucrat pentru a-l construi, precum și pentru Japonia în general.
Dacă totul ar fi mers conform planului, Japonia ar fi fost a patra țară care a trimis vreodată o navă pe suprafața Lunii.
China susține că a dezvoltat motorul pe kerosen care poate propulsa avioane la Mach 9
Un asteroid a fost detectat cu doar câteva ore înainte să lovească Pământul. Unde s-a prăbușit?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme?