Home » Istorie » Andy Warhol, artistul care a crezut în puterea banalului. „Viaţa e prea scurtă ca s-o luăm ca pe o glumă proastă”

Andy Warhol, artistul care a crezut în puterea banalului. „Viaţa e prea scurtă ca s-o luăm ca pe o glumă proastă”

Publicat: 08.11.2022

Grafician, fotograf, regizor, pictor și scriitor, americanul Andy Warhol (1928 – 1987) a fost o figură interesantă, personalitate a curentului american Pop Art, ale cărui lucrări reprezentând cultura populară de masă stârneau confuzie în rândurile privitorilor.

A început prin a picta, într-o manieră proprie, cutii de supă, sticle de Coca-Cola, portrete ale unor personalități precum Marilyn Monroe, Elvis Presley, Elisabeth Taylor, Mao Zedong, Jackie Kennedy, dar și titluri din ziare sau bancnote americane.

Unora le plăcea stilul său, altora li se părea doar kitch, întrebându-se chiar ce s-a întâmplat cu arta sau ce mai înseamnă arta în viziunea artiștilor.

Dar arta are forme, reprezentări și viziuni diverse. Este versatilă și cameleonică. Arta nu poate fi la fel pentru toată lumea, cum nici toată lumea nu poate vedea artă în orice.

„Warhol face pe prostul”

Andy Warhol era cinstit cu definițiile și explicațiile sale. Întrebat cum justifică succesul mondial pe care-l atinseseră anumite lucrări, artistul răspundea relaxat și aproape ironic. „Am vrut doar ca aceşti oameni să arate bine…”. Felul său de a fi era ambiguu. Amuzant, însă uneori enervant de intrigant. Vorbea calm, aproape în șoaptă, și era imprevizibil. Dacă l-ar fi întrebat cineva cum este, cum se simte, ce mai face, Warhol ar fi răspuns liniștit „Sunt bine”, pentru ca mai apoi, apropiindu-se de interlocutor, să adauge: „Dar am diaree”. Atunci când se referea la ziua sa de naștere, părea că se joacă. Uneori spunea că s-a născut în 1930, alteori în 1929 sau în 1933. Interviurile live erau cele mai simpatice.

Pentru oricine altcineva, mai puțin pentru jurnaliștii care-l intervievau pentru că, nu de puține ori, Warhol le răspunea laconic, monosilabic cu „da”, „nu”, „nu m-am gândit la asta” și chiar îi expedia pe reporteri spunându-le „de ce nu îl întrebi și pe asistentul meu Gerry Malanga ceva?”. Apropiații știau cu cine au de-a face, dar felul său de a fi îi contraria pe necunoscuți. „Warhol doar face pe prostul”, spunea un prieten. „Dar este incredibil de analitic, intelectual și perceptiv.”

Ipohondru și ironizat la școală

Andy Warhol s-a născut pe 6 august 1928 în Pittsburg, Pennsylvania, într-o familie de emigranți care proveneau dintr-un sat aflat în Sud – Estul Slovaciei. Încă de mic, Warhol a fost diagnosticat cu o formă rară de coree reumatică (patologie neurologică si autoimună ce se caracterizează prin mișcări coreice instalate brusc) Era ipohondru și dezvoltase frică și repulsie față de medici și spitale. În adolescență, s-a confruntat cu o acnee severă și inestetică, iar de la vârsta de opt ani, pielea începuse să-și piardă și pigmentul.

Marginalizat și ironizat uneori de colegi din cauza aspectului fizic, Warhol s-a refugiat în lumea lui de-acasă, unde o bună parte de timp și-a petrecut-o desenând, ascultând muzică și colecționând cărți poștale. Deși săraci, mama viitorului artist, din puținele economii financiare pe care le avea, i-a cumpărat la un moment dat un proiector, încurajându-l astfel, în preocupările sale legate de arta filmului, a fotografiei și a desenului.

Artă și gândaci

Absolvent al Carnegie Institute of Technology, după ce obține diploma în arte, Andy Warhol se mută la New York în 1949, atacând curajos viața competitivă și tumultoasă din metropola americană. Până a reușit să-și câștige stabilitatea financiară, Warhol a îndurat o vreme supliciul șederii în tot felul de locuințe destul de insalubre, acolo unde gândacii îi țineau companie. Se spune că odată, în timp ce încerca să-l impresioneze pe redactorul șef de la Harper’s Bazaar, din portofoliul său și-a făcut apariția un gândac. Editorului i-a fost atât de milă de Warhol dar, totodată, a fost și încântat de lucrările lui, încât i-a oferit un job. Deși părea aerian, Warhol nu era deloc timid. Știa ce vrea.

Altădată, a abordat într-o manieră foarte directă un angajat al Muzeului de Artă Modernă (MOMA), propunându-i să creeze felicitări de Crăciun pentru secțiunea de cadouri. A primit slujba imediat.

Cel mai de seamă exponent al curentului Pop Art

Primele sale joburi au fost decorator de vitrine şi grafician de reclame, pe la mijlocul anilor 1960 devenind cel mai de seamă exponent al curentului Pop Art. În 2013, una dintre lucrările sale („Green Car Cash”) s-a vândut cu un preț absolut fabulos  – 105 milioane de dolari. Tabloul (2,43 metri x 4 metri) se compune din două panouri, o serigrafie cu 15 fotografii ale unui accident de automobile (în partea stângă) și un vast dreptunghi argintiu (în partea dreaptă). În cadrul aceleiași licitații care vânduse „Green car cash” s-a vândut atunci un alt tablou al artistului, „Coca-Cola (3)”, cu aproape 60 de milioane de dolari. Tabloul reprezintă o cutie de coca-cola pictată în alb-negru.

A lucrat cu multe forme de expresie și reprezentare, inclusiv pictură, gravuri, fotografie, desen, sculptură, film și muzică. A înființat și o revistă (numită Interview Magazine) și a scris mai multe cărți. A pus bazele unei trupe rock (Velvet Underground) și a realizat o serie de filme experiment. Producția numită „Sleep” îl prezintă pe scriitorul John Giorno dormind timp de șase ore, iar filmul „Empire” conține opt ore de material cu Empire State Building la apus.

Împușcat aproape mortal

Perioada de vârf a lui Andy Warhol, atunci când devenise foarte popular, iar lucrările sale se vindeau cu sume exorbitante, a fost mijlocul anilor 80. A deschis atunci și un studio pe care l-a numit The Factory, fix în centrul orașului New York, un loc de întâlnire al oamenilor creativi, al celebrităților și apropiaților săi.

Pe 3 iunie 1968, Andy Warhol scapă cu viața după ce o feministă radicală îl împușcă exact în localul său. Recuperarea artistului a decurs destul de greu, iar din acel moment localul a devenit disponibil doar pentru cunoscuți.

La 22 februarie 1987, în timp ce se afla într-o perioadă de recuperare post-operatorie în urma unor probleme biliare, artistul moare în somn, la 59 de ani, din cauza unei aritmii cardiace, lăsând în urmă o mare moștenire artistică și o avere de peste 700 de milioane de dolari.

Revoluționar în sfera artelor vizuale, coonsiderat unul dintre cei mai influenți artiști ai celei de-a doua jumătăți a secolului XX, având în permanență expoziții deschise în diverse colțuri ale lumii și lucrări care în continuare se vând cu zeci de milioane de dolari, Warhol rămâne un personaj important și fascinant în istoria artei modern. După moartea sa, în orașul natal Pittsburgh, i-a fost dedicat un muzeu în exclusivitate.

Surse:

https://www.newyorker.com/magazine/2020/06/08/untangling-andy-warhol

https://www.britannica.com/biography/Andy-Warhol

Vă mai recomandăm să citiți și:

Opera „Marilyn” a lui Andy Warhol, vândută la prețul record de 195 de milioane de dolari

Un portret al lui Mao Zedong, realizat de celebrul Andy Warhol, va fi vândut la licitaţie

Pop art, fenomenul cultural de la începutul anilor 1960

Art nouveau, stilul caracterizat de linia șerpuitoare și asimetrică

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii