Marie Curie (1867 – 1934) a fost chimist și fizician de origine poloneză, savantă recunoscută în lume pentru contribuția masivă pe care a adus-o științei.
A descoperit poloniul și radiul, este prima femeie care a câștigat un Premiu Nobel, prima persoană și singura femeie premiată de două ori cu Nobel, singura persoană care a câștigat vreodată Nobel în două domenii diferite (fizică și chimie), prima femeie din istorie devenită profesor universitar de fizică generală, pioniera tratamentelor radioterapeutice, folosite și în prezent în beneficiul persoanelor bolnave de cancer.
Tot ceea ce a fost nou de văzut şi de învăţat a fost un deliciu pentru mine. Era ca şi cum mi se deschisese o lume nouă, lumea ştiinţei, în care mi s-a permis, în sfârşit, să mă bucur pe deplin de libertate.
Maria Salomea Skłodowska s-a născut pe 7 noiembrie 1867 la Varșovia, Polonia, copilărind într-o perioadă plină de frământări socio-politice într-o țară ce se afla sub stăpânirea Rusiei Țariste. A fost cel mai mic copil din cei cinci ai familiei, ambii părinți fiind profesori, oameni emancipați, minți strălucite, care le-au insuflat copiilor dorința și plăcerea de a studia, în condițiile în care educația universitară, în acea vreme, era inaccesibilă femeilor.
Maria a studiat clandestin la o universitate din Varșovia care ținea cursurile în secret (Universitatea Ambulantă), cursuri la care puteau participa și femeile. Universitatea Ambulantă își schimba deseori locul pentru predarea orelor, prevenind astfel posibilitatea ca profesorii și studenții să fie prinși și arestați de autoritățile ruse.
„Nu trebuie niciodată să îți fie teama de ceea ce faci când ceea ce face este bine.”
În 1891, după ce sora ei mai mare s-a mutat în Franța pentru a studia medicina (Marie a susținut-o financiar), a urmat-o și Marie pentru a se înscrie la Universitatea Sorbona din Paris. A devenit, astfel, prima femeie din lume care a studiat fizica și matematica în cadrul unei universități, fiind licențiată în ambele științe. Marie Curie a avut cutezanța de a se alătura și integra în această lume dominată de prezența masculină, neîmpiedicându-se de elementul neobișnuit al situației.
„Am fost frecvent întrebată, în special de femei, despre cum aș putea împăca viața de familie cu o carieră științifică”, spunea Marie. „Ei bine, nu a fost ușor.” Dar a reușit exemplar, demonstrând societății și lumii faptul că o minte strălucită poate aparține și unei femei, nu doar bărbaților. Printre colegi, Marie l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină mai târziu soț, Pierre Curie, la vremea aceea, asistent universitar la facultatea de fizică și chimie. Cei doi s-au căsătorit în 1895.
„Trebuie să avem perseverența și mai presus de toate încredere în noi înșine. Trebuie să credem că avem un dar pentru ceva anume și că trebuie să obținem acest lucru.”
Familia Curie a început, la scurt timp după căsătorie, să se dedice studiului și muncii în laborator, încercând să descifreze tainele razelor de uraniu invizibile, fenomen descoperit de profesorul Henri Becquerel și astfel ajungând să descopere la rândul lor un nou element chimic – poloniul (numit astfel după țara de origine a Mariei Curie). Cercetările lor continue au scos la iveală prezența unui alt element chimic, unul și mai radioactiv, pe care aveau să-l numească radiu (denumit astfel după latinescul radius care înseamnă rază).
Munca ei de cercetare în domeniul radioactivității i-a adus două Premii Nobel, pentru chimie și fizică, devenind astfel primul om căruia i-a fost acordată această distincție de două ori.
În 1904, Pierre Curie devine profesor universitar la Universitatea din Paris, iar Marie este nevoită să își continue singură munca de cercetare și, în același timp, să se dedice și familiei. Doi ani mai târziu, pe 16 aprilie 1906, este lovit de un cal și o mașină, murind pe loc, la doar 48 de ani, lăsându-le în urmă pe Marie și cele două fiice ale lor, la acea vreme în vârstă de 2 și 8 ani.
Un om de știință în laboratorul său nu este un simplu tehnician; el este și un copil pus față în față cu un fenomen natural care l-a impresionat ca și cum ar fi o poveste cu zâne.
După ce a co-descoperit radiul în 1898, Curie a decis să își dedice munca, benevol, în folosul celorlalți „Radiul este un element, aparține oamenilor”, avea ea să spună, astfel că în timpul primului război mondial a reușit să dezvolte mici unități mobile de radiografie cu ajutorul cărora erau depistate leziunile interne ale răniților. În tot acest timp, Marie Curie a fost ajutată de fiica ei Irene și împreună au creat, mai apoi, un program de instruirea altor femei în utilizarea echipamentelor cu raze X. Până la sfârșitul războiului, se estima că echipamentul și aportul lui Curie ar fi salva viețile a peste un milion de soldați.
Potrivit unui sondaj realizat de BBC, Marie Curie a fost femeia care a avut cel mai semnificativ impact asupra istoriei și științei universale, depășind în popularitate și importanță multe alte nume notabile.
Trebuie să avem perseverența și mai presus de toate încredere în noi înșine. Trebuie să credem că avem un dar pentru ceva anume și că trebuie să obținem acest lucru.
Irene Curie (1897 – 1956), inspirată de părinții ei, Pierre și Marie Curie, a dorit să urmeze o carieră științifică. Astfel, în 1935, împreună cu soțul ei, Frederic Joliot – Curie (1900 – 1958), Irene a primit premiul Nobel pentru Chimie, pentru descoperirea radioactivității artificiale, distincție care a făcut ca familia Curie să fie cea mai premiată din istoria Premiilor Nobel.
Imediat după război, Marie Curie și-a continuat munca de cercetător, profesor și șef de laborator, fiind, mai departe, recompensată pentru meritele sale deosebite. Printre alte distincții și trofee acordate din partea universităților și centrelor științifice din toată lumea, a primit Premiul pentru cercetare Ellen Richards (1921), Premiul Grand Prix du Marquis d’Argenteuil (1923) și Premiul Cameron al Universității din Edinburgh (1931).
Nu trebuie să ne temem de nimic în viață, trebuie doar să înțelegem. Acum e timpul să înțelegem mai multe ca să ne temem mai puțin.
Marie Curie, cercetătoarea care a introdus termenul de radioactivitate în fizică, a fost una dintre cele mai influente savante ale sec XX, conform revistei Time.
Elementul chimic cu numărul atomic 96 este denumit curiu în memoria celor doi savanți. În 1914 este înființat Institutul de cercetare a radiului, iar în 1920 Institutul Curie.
În România, în 1984 este inaugurat unul dintre cele mai mari spitale de copii, oferit ca ajutor din partea guvernului polonez după cutremurul din 1977. Spitalul a primit numele Maria-Sklodowska Curie, în semn de recunoștință pentru ceea ce a reprezentat această emblematică figură.
În 1934, Marie Curie a murit la vârsta de 66 de ani, într-un sanatoriu francez, cauzele fiind anemie aplastică – o boală care afectează celulele măduvei osoase, celule responsabile de producerea globulelor roșii, ale celor albe și ale trombocitelor, vitale pentru sănătatea organismului. Boala ei a survenit în urma expunerii la radiații pe tot parcursul cercetărilor științifice pe care le-a făcut, dar și din perioada muncii pe care și-a dedicate-o în spitalele de pe front, în timpul Primului Război Mondial.
Surse:
https://www.britannica.com/biography/Marie-Curie
Marie Curie, fiziciana şi chimista care a scris istorie. Date biografice importante
Marie Curie, una dintre cele mai influente femei din secolul al XX-lea. VIDEO