Un asteroid „de coșmar” recent descoperit și „potențial periculos”, aproape de dimensiunea celui mai înalt zgârie-nori din lume, urmează să treacă pe lângă Pământ chiar la timp pentru Halloween.
Asteroidul, numit 2022 RM4, are un diametru estimat între 330 și 740 de metri, un pic mai puțin decât Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, înaltă de 828 m, potrivit NASA.
Acest asteroid „de coșmar” va trece pe lângă planeta noastră cu aproximativ 84.500 km/h, sau de aproximativ 68 de ori viteza sunetului.
Atunci când se va apropia cel mai mult de Pământ, pe 1 noiembrie, asteroidul se va afla la aproximativ 2,3 milioane de kilometri depărtare de planeta noastră, adică de aproximativ 6 ori distanța medie dintre Pământ și Lună. După standardele cosmice, aceasta este o distanță foarte mică.
NASA marchează orice obiect spațial care se află la 193 de milioane de km de Pământ ca „obiect apropiat de Pământ” și clasifică orice corp mare aflat la 7,5 milioane de km de planeta noastră drept „potențial periculos”.
Odată semnalate, aceste potențiale amenințări sunt urmărite îndeaproape de astronomi, care le studiază folosind radarul pentru a identifica semne ale oricărei abateri de la traiectoriile prezise, abateri care le-ar putea pune pe un curs de coliziune devastator cu Pământul.
NASA urmărește locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi, localizându-i cu ajutorul Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), o serie de patru telescoape capabile să efectueze o scanare totală a întregului cer nocturn la fiecare 24 de ore, explică Live Science.
De când a fost pus în funcție ATLAS, în 2017, acesta a observat peste 700 de asteroizi din apropierea Pământului și 66 de comete. Doi dintre asteroizii detectați de ATLAS, 2019 MO și 2018 LA, au lovit de fapt Pământul, primul explodând în largul coastei de sud a Puerto Rico, iar cel din urmă aterizând în apropierea graniței dintre Botswana și Africa de Sud. Din fericire, acei asteroizi erau mici și nu au provocat nicio pagubă.
NASA a estimat traiectoriile tuturor obiectelor din apropierea Pământului până după finalul acestui secol. Vestea bună este că Pământul nu se confruntă cu niciun pericol cunoscut cauzat de o coliziune apocaliptică cu un asteroid în următorii cel puțin 100 de ani.
Dar asta nu înseamnă că astronomii cred că ar trebui să nu mai caute. Deși majoritatea obiectelor din apropierea Pământului s-ar putea să nu distrugă civilizația, există o mulțime de impacturi devastatoare de asteroizi în istoria recentă pentru a continua să fim prevăzători.
De exemplu, în martie 2021, un meteor de mărimea unei mingi de bowling a explodat peste Vermont cu o forță echivalentă cu 200 de kilograme de TNT.
În 2013, un meteor care a explodat în atmosferă deasupra orașului central rus Chelyabinsk a generat o explozie aproximativ egală cu aproximativ 400-500 de kilotone de TNT, sau de 26-33 de ori energia eliberată de bomba de la Hiroshima. În timpul exploziei din 2013, bile de foc au căzut peste oraș și împrejurimile sale, distrugând clădiri, spărgând geamuri și rănind aproximativ 1.500 de oameni.
Dacă astronomii ar depista vreun asteroid uriaș care să se îndrepte direct spre noi, agențiile spațiale din întreaga lume lucrează deja la posibile modalități de a-l devia. Pe 26 septembrie, sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a redirecționat asteroidul nepericulos Dimorphos, modificându-i orbita cu 32 de minute în primul test al sistemului de apărare planetară al Pământului.
China a sugerat și ea că se află în etapele incipiente de planificare a unei misiuni de redirecționare a asteroizilor. Prin trimiterea a 23 de rachete Long March 5 în asteroidul Bennu, care va trece la o distanță de 7,4 milioane de km de orbita Pământului între anii 2175 și 2199, țara speră să devieze roca spațială de la un impact potențial catastrofal cu planeta noastră.
Imagini impresionante cu cerul nopții, surprinse de-a lungul a 12 ani, publicate de NASA
Un astronaut a surprins o priveliște ireală cu Pământul de la bordul Stației Spațiale Internaționale
Cel mai greu element descoperit până acum în atmosfera unei exoplanete
Telescopul Spațial James Webb dezvăluie indicii despre moleculele din galaxii