Vanilia este unul dintre acele ingrediente puternice pe care le folosim tot timpul, dar probabil că le luăm ca atare. Folosit în înghețată, prăjituri și altele, povestea acestui ingredient este departe de a fi plictisitoare. Din ce se obține vanilia?
Dar pe cât de omniprezentă este vanilia, originea ei nu este cunoscută de toată lumea. Știți din ce se obține vanilia?
Povestea originii vaniliei este oricum, în afară de plictisitoare.
Vanilia provine de la orhideele din genul Vanilla. În timp ce speciile majore de orhidee de vanilie sunt acum cultivate în întreaga lume, ele au venit inițial din Mesoamerica, inclusiv din părți ale Mexicului modern și Guatemala.
Orhideea de vanilie este o plantă asemănătoare viței de vie care crește în copaci.
Vița poate crește până la 10 metri lungime.
Cea mai folosită orhidee pentru producția de vanilie este Vanilla planifolia.
Vanilla planifolia, sau Vanilia cu frunze plate, este singura orhidee folosită pentru producția industrială de alimente.
Partea de plantă care este folosită este păstaia.
Pastaia de vanilie este adesea denumita boabă. Păstăile sunt culese când încă nu sunt coapte, apoi scufundate în apă fierbinte și puse la uscat timp de două până la șase luni.
Păstaia de vanilie conține mii de semințe negre minuscule.
Deși aceste păstăi pot fi foarte scumpe, răzuirea lor dă o aromă puternică de vanilie și punctele negre care vor colora orice prăjitură. Cu siguranță merită prețul.
Extractul de vanilie provine din macerarea boabelor de vanilie și amestecarea lor cu apă și alcool.
Este cea mai frecvent cumpărată formă de vanilie și mult mai ieftină decât boabele de vanilie.
Vanilia poate crește doar la 10-20 de grade la nord și la sud de ecuator.
Șaptezeci și cinci la sută din vanilia de pe piață de astăzi provine din plantele de vanilie din Madagascar și insula Réunion. Este cunoscută în mod obișnuit ca vanilie Bourbon, numită după insula Réunion, care a fost numită inițial Île Bourbon.
Restul recoltei de vanilie din lume provine din Mexic și Tahiti.
Vanilia din aceste țări este mult mai greu de obținut. Se presupune că vanilia mexicană este mai fină, mai întunecată și mai aromată decât vanilia din Madagascar, iar vanilia din Tahiti se spune că are mai multe note florale.
Vanilia este al doilea cel mai scump condiment, după șofran.
La fel ca în cazul șofranului, este nevoie de foarte multă muncă pentru a produce vanilie. Pentru ca orhideele de vanilie să producă păstăi, planta trebuie să fie polenizată de păsări colibri sau de o anumită specie de albine originare din America Centrală. În plus, florile sunt deschise doar pentru o perioadă scurtă de timp. Prin urmare, pentru a recolta vanilie comercial, plantele trebuie polenizate manual, explică HuffPost.
Test de cultură generală. În ce oraș găsim Scara Spaniolă?
Catherine O’Hara, una dintre cele mai îndrăgite actrițe canadiene
Primul om care a sărit cu paraşuta. Prima dată şi-a aruncat câinele