Home » Natură » Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.10.2022

Bucătarii sunt nevoiți să-și adapteze rețetele la o lume cu tot mai puțini pești, iar oamenii de știință caută acum alternative, forțați fiind de scăderea îngrijorătoare a vietăților marine. Meduzele sunt o variantă de luat în calcul, deoarece numărul lor a crescut. Însă, marea provocare este ca oamenii să fie dispuși măcar să guste preparatele.

Un mic grup de oameni de știință din Italia au studiat, vreme de 12 ani, meduzele din Marea Mediterană, cercetătorii fiind convinși că acestea ar putea reprezenta alternativa mult căutată. Iar în ultimii șapte ani, au fost cooptați în această cercetare și bucătari, pentru a testa metodele prin care publicul larg să devină interesat de consumarea acestor nevertebrate acvatice.

„Ideea de a mânca meduze nu ne-a trecut niciodată prin cap, deoarece rar întâlnești câte una”, a spus Antonella Leone, unul dintre oamenii de știință care lucrează la studiu. Cu toate astea, după ce acum câțiva ani, Golful Tarento a fost năpădit de un număr uriaș de meduze – mai multe decât în mod obișnuit – Leon s-a întrebat dacă nu ar putea fi folosite.

Meduza, populară în meniurile din China

Însă a convinge italienii să mănânce meduze este ca atunci când i-ai ademeni cu pizza cu ananas: grea misiune. Italienii din sud consumă caracatiță, echinoide și alte fructe de mare, dar meduzele sunt ignorate la scară mare. De altfel, vânzarea meduzelor pentru consumul uman este interzisă în Uniunea Europeană, deoarece legiuitorii încă nu consideră că această creatură marină este sigură, potrivit The Atlantic.

Preocupările de ordin sanitar nu reprezintă o problemă în China, unde acestea fac parte din meniul local de aproape două milenii. Unul dintre preparatele populare este un aperitiv din meduză rece, condimentată cu oțet balsamic, zahăr, sos de soia, condiment cu gust de pui și ulei de susan.

În colaborare cu mai mulți bucătari entuziaști, Leone și echipa ei au început, în 2015, să caute metode de a face meduzele sigure pentru meniurile mediteraneene, dar și gustoase. Iar soluția ar fi una binevenită, întrucât oceanele și mările se confruntă cu o scădere alarmantă a populației de pești, în vreme ce numărul meduzelor pare că a crescut.

Mulți curioși se întreabă dacă meduzele ar putea deveni un preparat culinar sustenabil. Însă întrebarea este, de fapt, dacă pot fi mâncate?

Meduzele fac parte dintr-o categorie amplă a animalelor acvatice, despre care biologii spun că sunt în categoria „zooplanctonului gelatinos”. Unele sunt mici, precum cele din specia Irukandji – extrem de veninoase, iar altele sunt enorme, precum „coama de leu”, care au un diametru de 2 metri, iar lungimea tentaculelor poate ajunge și la 20 de metri.

Meduza trasă la tigaie, rețeta care ar putea încuraja consumul

O problemă întâlnită pe în timpul cercetărilor a fost păstrarea acestor meduze, pentru a fi folosite mai târziu. Cea mai la îndemână metodă a fost deshidratarea folosind aluminiul, metodă inventată în Asia. Dar aluminiul poate fi toxic, iar meduzele tratate cu această substanță nu respectă standardele europene de securitate în alimentație. Astfel, echipa a început să folosească săruri din calciu pentru a usca vietățile proaspete. O altă dificultate a fost faptul că greutatea meduzei scade considerabil, odată gătită, deoarece conține 95% apă, iar după ce aceasta moare, pierde foarte multă cantitate de lichid. De aceea, cercetătorii sunt de părere că cel mai bine este ca meduza să fie consumată proaspătă; dacă nu este posibil, poate fi congelată ori uscată prin metoda sărurilor de calciu.

Membrii echipei au testat meduzele incluzându-le în supe, la paste sau transformându-le în chipsuri prin deshidratare și condimentare. După ce meduza este puțin fiartă, emite un miros de scoici. Alții au marinat meduza în suc de citrice vreme de o oră, apoi au condimentat-o cu ulei de semințe de dovleac pe care au servit-o cu quinoa. Alți bucătari consideră că vietățile trebuie călite, pentru că orice este „prăjit atrage”, deci mulți ar putea da o șansă preparatului mulțumită acestei metode.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze

Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

Meduzele-cyborg ar putea fi folosite pentru explorarea oceanelor

Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile
Ingrid Bergman, persecutată pentru relația cu regizorul italian Roberto Rossellini. „Am trecut de la statutul de sfântă la cel de curvă și înapoi la sfântă, toate astea într-o singură viață”
Ingrid Bergman, persecutată pentru relația cu regizorul italian Roberto Rossellini. „Am trecut de la statutul de sfântă ...
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face fără iPhone
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face ...
(P) Descoperă cât costă un implant dentar: prețul nu mai este unul tabu pentru nimeni!
(P) Descoperă cât costă un implant dentar: prețul nu mai este unul tabu pentru nimeni!
Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?
Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?
Cât au de gând românii să cheltuiască pe cadourile de Crăciun anul acesta?
Cât au de gând românii să cheltuiască pe cadourile de Crăciun anul acesta?
Apple pregătește modele pliabile pentru iPhone și iPad
Apple pregătește modele pliabile pentru iPhone și iPad
Un nou record istoric pentru Bitcoin
Un nou record istoric pentru Bitcoin
Povestea primei mari REGINE a României
Povestea primei mari REGINE a României