Şoferii bărbați sunt de aproape trei ori mai predispuşi decât femeile să fie implicaţi în coliziuni rutiere care ucid sau rănesc grav pietonii în Marea Britanie, o diferenţă care s-a adâncit în ultimul deceniu.
O analiză Guardian a datelor guvernamentale privind accidentele rutiere şi călătoriile arată că, în 2020 şi în prima jumătate a anului 2021, 4.363 de şoferi de sex masculin au fost implicaţi în coliziuni care au rănit grav sau au ucis pietoni, comparativ cu 1.473 de şoferi de sex feminin.
Incluzând călătoriile cu maşina, furgoneta, motocicleta şi în alte vehicule private, acest lucru echivalează cu 2.8 coliziuni grave, cele în care un pieton a fost rănit sau ucis, la fiecare 10 milioane de călătorii efectuate de bărbaţi, comparativ cu 1.04 pentru femei.
Cifrele, care exclud cazurile în care sexul şoferului nu a fost cunoscut sau înregistrat, arată că bărbaţii au fost mai predispuşi să rănească sau să ucidă pietoni, începând cel puţin din 2002, când au început să fie înregistrate date comparabile privind numărul de călătorii, potrivit The Guardian.
Deşi numărul total şi rata generală a coliziunilor a scăzut în decursul deceniului, cu blocaje Covid care au dus la un minim istoric – disparitatea dintre proporţia în care sunt implicaţi bărbaţi şi femei s-a mărit în aceeaşi perioadă.
În 2010, un şofer de sex masculin avea de 2.2 ori mai multe şanse să ucidă sau să rănească un pieton decât o femeie şofer. În prima jumătate a anului 2021, această probabilitate a crescut la 2.8 ori mai mare. De asemenea, atunci când bărbaţii se află la volan, pietonii au mai multe şanse să fie ucişi sau grav răniţi decât să primească o rană minoră, comparativ cu atunci când la volan se află o femeie.
Aproximativ 33% dintre accidentele în care au fost implicaţi pietoni s-au soldat cu răni grave sau fatale atunci când la volan se afla un bărbat, faţă de 28% în cazul femeilor. O parte din această disparitate ar putea fi cauzată de diferitele vehicule utilizate atunci când se conduce pentru muncă. Unul din patru decese ale pietonilor pe şosele în 2021 s-a datorat faptului că a fost lovit de o dubă, un camion sau un autobuz.
Pe lângă faptul că sunt mai predispuşi să lovească pietoni, bărbaţii sunt mai predispuşi să moară în coliziuni rutiere. Dintre persoanele (inclusiv şoferii) care au murit în toate accidentele rutiere în 2021, 78% au fost bărbaţi, potrivit celui mai recent raport al Departamentului pentru Transporturi.
Un sondaj pentru organizaţia caritabilă pentru siguranţa rutieră Brake în 2020 a constatat că bărbaţii erau de trei ori mai predispuşi să conducă peste limita de viteză decât femeile. Aproape 30% dintre şoferii de sex masculin au recunoscut că au condus peste 100mph – de peste trei ori mai mult decât numărul femeilor (9%) care au recunoscut acest lucru.