Egipteni antici sunt cunoscuți pentru multe lucruri, cum ar fi mumificarea, marea piramidă, un sistem de scriere sofisticat și credința în viața de apoi. Având în vedere că moartea și devotamentul față de multe zeități au fost prezentate atât de proeminent în această cultură, cine a fost zeul egiptean al morții?
Deși Osiris este adesea considerat zeul egiptean al morții și al lumii de dincolo, experții spun că nu este totul atât de simplu.
Ar fi o greșeală să-l numim pe Osiris zeu al morții, a declarat Andrea Kucharek, care conduce un proiect la Universitatea Heidelberg, din Germania, în care analizează textele rituale osiriene.
„El nu aduce și nu provoacă moartea, dar este suveranul morților. De fapt, el este și un zeu al vieții, care asigură fertilitatea plantelor, a animalelor și a oamenilor”, a spus Kucharek pentru Live Science.
Egiptenii antici îl vedeau pe Osiris ca pe o zeitate specială; după ce „a murit”, viața i-a fost restaurată ritualic.
„Osiris era neobișnuit în rândul divinităților egiptene, deoarece el însuși murise și fusese readus la viață într-o nouă stare transfigurată datorită ajutorului ritualurilor care i-au fost îndeplinite”, a spus Mark Smith, profesor pensionar de egiptologie la Universitatea din Oxford, Regatul Unit.
„Oamenii obișnuiți decedați din Egipt sperau să treacă prin același proces de transfigurare și restabilire la viață folosind aceleași ritualuri care au fost îndeplinite pentru Osiris, așa că, într-un fel, el a servit drept model pentru ei”, explică profesorul Smith.
Alte zeități egiptene au fost, de asemenea, asociate cu morții, cum ar fi Anubis, Horus, Hathor și Isis. Cu toate acestea, ar fi, de asemenea, inexact să îl numim pe oricare dintre aceștia zeu al morții.
Anubis, zeul cu cap de șacal, este un zeu deosebit de important asociat cu morții. El „este zeul îmbălsămării”, a declarat Emily Teeter, egiptolog și cercetător la Universitatea din Varșovia, Polonia. În mitologia egipteană, Anubis „a făcut prima mumificare, a lui Osiris însuși”, a declarat Laura Ranieri Roy, fondatoare și directoare a Ancient Egypt Alive.
„Egiptenii antici nu aveau un cult al morții și, prin urmare, nu s-au închinat unui zeu al morții”, a declarat egiptologul Martin Bommas, directorul Muzeului de Istorie al Universității Macquarie, din Australia.
Cea mai apropiată ființă supranaturală pe am putea-o numi „zeul egiptean al morții” ar putea fi o zeitate egipteană puțin cunoscută numită „Moartea, Marele Zeu”, a declarat John Baines, profesor emerit de egiptologie la Universitatea din Oxford.
„Există un zeu egiptean antic numit ‘Moartea, Marele Zeu’, dar acesta este extrem de rar atestat și este o prezență malignă, nu benefică”, explică Baines.
Unul dintre puținele cazuri în care este menționat acest zeu enigmatic este un papirus care datează cu aproximativ 3.000 de ani în urmă, din dinastia a XXI-a. Acest papirus prezintă un „șarpe înaripat cu două perechi de picioare umane și un cap de om, coada lui se termină într-un cap de șacal”, relatează Françoise Dunand, de la Universitatea din Strasbourg, Franța, și Christiane Zivie-Coche, de la École Pratique des Hautes Etudes, tot din Franța, în cartea lor „Gods and Men in Egypt: 3000 BCE to 395 CE” (Zei și oamenii în Egipt: 3000 î.e.n. până la 395 e.n.).
Scrisul de pe papirus spune că această zeitate se numește „moartea, marele zeu care face zei și oameni”, au scris Dunand și Zivie-Coche în cartea lor. Este posibil ca persoana care a scris acest papirus să fi încercat să creeze acest zeu, dar care nu a devenit niciodată popular, au remarcat Dunand și Zivie-Coche.
Drept urmare, în timp ce egiptenii aveau zei dedicați morților și mumificării, ideea unui zeu dedicat morții în sine nu a căpătat niciodată o viață proprie.
Cea mai veche amputație din lume, găsită la un schelet din Neolitic
Excrementele vikingilor îi ajută pe cercetători să reconstruiască genomul unui parazit antic
Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?