Existența vieții pe Pământ ne spune ceva despre probabilitatea ca abiogeneza – originea vieții din substanțe anorganice – să apară în altă parte. Aceasta este o dilemă care îi încurcă de ceva timp pe oamenii de știință.
Un argument acceptat pe scară largă de către astrofizicianul de origine australiană Brandon Carter susține că efectul de selecție al propriei noastre existențe pune constrângeri asupra observațiilor noastre.
Din moment ce a trebuit să ne aflăm pe o planetă pe care a avut loc abiogeneza, atunci nu se poate deduce nimic despre probabilitatea existenței vieții în altă parte doar pe baza acestor cunoștințe.
O nouă lucrare a lui Daniel Whitmire, un astrofizician care în prezent predă matematica, susține că, de fapt, Carter a folosit o logică greșită.
Deși teoria lui Carter a fost acceptată pe scară largă, Whitmire susține că aceasta suferă de ceea ce este cunoscut sub numele de ,,problema dovezilor vechi” în teoria confirmării, care este folosită pentru a actualiza o teorie sau o ipoteză în lumina noilor dovezi, scrie Phys.org.
După ce a dat câteva exemple despre modul în care această formulă este folosită pentru a calcula probabilitățile și despre rolul pe care îl joacă dovezile vechi, Whitmire trece la ceea ce el numește analogia concepției.
,,Cineva ar putea susține, ca și Carter, că eu exist indiferent dacă concepția mea a fost grea sau ușoară și, prin urmare, nu se poate deduce nimic despre faptul că a mea concepție a fost grea sau ușoară doar din existența mea”.
În această analogie, ,,greu” înseamnă că s-a folosit contracepția. ,,Ușor” înseamnă că nu a fost folosită nicio contracepție. În studiul publicat în International Journal of Astrobiology, Whitmire atribuie în fiecare caz, valori acestor propoziții.
,,Totuși, existența mea este o dovadă veche și trebuie tratată ca atare. Când se face acest lucru, concluzia este că este mult mai probabil ca a mea concepție să fi fost ușoară. În cazul de interes al abiogenezei, este același lucru. Existența vieții pe Pământ este o dovadă veche și, la fel ca în analogie, probabilitatea ca abiogeneza să fie ușoară este mult mai probabilă.”
Cu alte cuvinte, dovezile existenței vieții pe Pământ nu au o valoare neutră în argumentarea existenței vieții pe planete similare.
Ca atare, viața noastră sugerează că este mai probabil ca viața să apară pe alte planete asemănătoare Pământului – poate chiar pe recentul ,,super-Pământ”, LP 890-9b, descoperit la 100 de ani lumină distanță.
Cum s-a văzut impactul DART de pe Pământ? Imaginile uimitoare surprinse de telescoape
Test de cultură generală. Cât timp îi ia luminii solare să ajungă pe Pământ?
Jupiter ajunge în opoziție și va fi la cea mai mică distanță de Pământ din ultimii 59 de ani
Textele antice dezvăluie secrete despre eclipsele solare și rotația Pământului