Un nou studiu realizat de Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Universitatea din Tel Aviv și Institutul de Științe Weizmann a scos la iveală cele mai vechi dovezi cunoscute în lume privind utilizarea opiului, un drog halucinogen, și a drogurilor psihoactive în general.
Reziduurile de opiu au fost găsite în vase ceramice descoperite la Tel Yehud, în cadrul unor săpături efectuate de Eriola Jakoel în numele Autorității pentru Antichități.
Vasele care conțineau opiu datează din secolul al XIV-lea î.Hr. și au fost găsite în morminte canaanite, fiind folosite, se pare, în ritualurile locale de înmormântare.
Această descoperire incitantă confirmă scrierile istorice și ipotezele arheologice conform cărora opiul și comerțul cu acesta au jucat un rol central în culturile din Orientul Apropiat.
Studiul a fost publicat în revista Archaeometry.
În 2012, Autoritatea pentru Antichități a efectuat o săpătură de salvare în situl Tel Yehud, înainte de construirea de reședințe în acest loc.
În cadrul săpăturilor au fost găsite o serie de morminte din epoca târzie a bronzului, iar lângă acestea au fost descoperite ofrande funerare – vase destinate să-i însoțească pe cei morți în viața de apoi. Printre ceramică, s-a remarcat un grup mare de vase fabricate în Cipru.
Deoarece vasele au o formă asemănătoare cu cea a florii de mac atunci când este închisă și întoarsă cu capul în jos, încă din secolul al XIX-lea a apărut ipoteza că acestea au fost folosite ca vase rituale pentru acest drog.
Acum, o analiză a reziduurilor organice a scos la iveală reziduuri de opiu în opt vase, unele locale și altele fabricate în Cipru. Este pentru prima dată când se găsește opiu în ceramică, în general, și în vase de acest tip, în special. Este, de asemenea, cea mai veche dovadă cunoscută a utilizării de halucinogene din lume, scrie EurekAlert.
„În săpăturile efectuate la Tel Yehud până în prezent, au fost dezgropate sute de morminte din secolele XVIII-XIII î.Hr. Cele mai multe dintre corpurile îngropate erau ale unor adulți, de ambele sexe. Vasele de ceramică care fuseseră așezate în interiorul mormintelor erau folosite pentru mesele ceremoniale, ritualuri efectuate de cei vii pentru membrii decedați ai familiei lor. Morții erau onorați cu alimente și băuturi care erau fie plasate în vase, fie consumate în timpul unui ospăț care avea loc deasupra mormântului, la care defunctul era considerat participant”, spune Dr. Ron Be’eri de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.
„Este posibil ca în timpul acestor ceremonii, conduse de membrii familiei sau de un preot în numele lor, participanții să încerce să trezească spiritele rudelor lor moarte pentru a-și exprima o cerere și să intre într-o stare extatică prin utilizarea opiului. Alternativ, este posibil ca opiul, care era așezat lângă cadavru, să fi avut rolul de a ajuta spiritul persoanei să se ridice din mormânt, în vederea pregătirii întâlnirii cu rudele lor în viața următoare”.
„Acesta este singurul drog psihoactiv care a fost găsit în Levant în epoca târzie a bronzului. În 2020, cercetătorii au descoperit reziduuri de canabis pe un altar din Tel Arad, dar acestea datau din Epoca Fierului, la sute de ani după opiul din Tel Yehud. Deoarece opiul a fost găsit într-un loc de înmormântare, acesta ne oferă o privire rară asupra obiceiurilor de înmormântare din lumea antică. Desigur, nu știm care era rolul opiului în ceremonie – dacă locuitorii din Yehud credeau că morții aveau nevoie de opiu în viața de apoi sau dacă preoții erau cei care consumau drogul în timpul ceremoniei”, a explicat și Vanessa Linares de la Universitatea din Tel Aviv.
„În plus, descoperirea aruncă lumină asupra comerțului cu opiu în general. Trebuie amintit faptul că opiul este produs din maci, care creșteau în Asia Mică – adică pe teritoriul Turciei de astăzi – în timp ce ceramica în care am identificat opiul a fost fabricată în Cipru. Cu alte cuvinte, opiul a fost adus din Turcia, prin Cipru. Acest lucru indică, desigur, importanța care era atribuită drogului”.
Drogurile, nelipsite din ritualurile mayașilor. Ce substanțe foloseau?
Inteligența Artificială analizează experiențele consumatorilor de droguri