Unele dintre cele mai populare sfaturi de dietă din ultimii ani s-au concentrat pe ideea că un mic dejun bogat poate face o mare diferență în ceea ce privește cantitatea de greutate pe care o pierzi.
De mult s-a spus că, dacă vrei să slăbești, cel mai bine era să mănânci o masă copioasă la începutul zilei și mesele ulterioare să fie mai mici.
Logica din spatele acestei teorii este de înțeles, mai ales având în vedere că aproape fiecare celulă din organism urmează același ciclu de 24 de ore pe care îl facem noi.
Ceasurile circadiene se găsesc în tot corpul și reglează ritmurile zilnice ale majorității funcțiilor noastre biologice, inclusiv metabolismul.
Datorită acestor ritmuri metabolice, oamenii de știință au propus că modul în care procesăm mesele variază în diferite momente ale zilei. Acest domeniu de cercetare se numește „crononutriție” și are un mare potențial de a ajuta la îmbunătățirea sănătății oamenilor.
Două studii din 2013 au sugerat că consumul mai multor calorii la începutul zilei și mai puține calorii seara ajută oamenii să slăbească. Cu toate acestea, un nou studiu major a descoperit că, deși dimensiunea micului dejun și a cinei influențează apetitul, acest factor nu are niciun efect asupra metabolismului și pierderii în greutate.
Pentru a investiga legătura dintre mărimea micului dejun și a cinei și efectul lor, o echipă de cercetători de la universitățile din Aberdeen și Surrey a efectuat un studiu controlat pe oameni supraponderali.
Participanții au fost hrăniți cu două diete, fiecare timp de patru săptămâni: un mic dejun bogat și o cină mică și un mic dejun mic cu o cină mare. Prânzurile rămâneau la fel.
Cercetătorii au oferit toate mesele, astfel încât să știe exact câte calorii consumau participanții la studiu. Aceștia au măsurat metabolismul participanților, inclusiv monitorizând câte calorii au ars.
Rezultatele experimentului nu au găsit diferențe în greutatea corporală și nicio diferență în consumul de energie între cele două tipare grupuri.
De asemenea, nu au existat diferențe în nivelurile zilnice de glucoză din sânge, insulină sau lipide. Acest lucru este important deoarece modificările acestor factori din sânge sunt asociate cu sănătatea metabolică.
Faptul că nici caloriile consumate, nici caloriile arse nu s-au schimbat pe parcursul a patru săptămâni arată că greutatea corporală este puțin probabil să se fi schimbat dacă studiul a fost realizat pe o perioadă mai lungă de timp.
Lipsa somnului la adolescenți poate cauza supraponderalitate sau obezitate
Temperaturile mai scăzute ar putea ajuta la combaterea obezității
Efectele dăunătoare ale obezităţii ar putea fi atenuate cu o plantă din America de Sud
ADHD la adulți, asociată cu un număr șocant de boli printre care epilepsie, obezitate și demență