O nouă imagine, surprinsă pe cerul deasupra deșertului Atacama din Chile, din apropierea Observatorului La Silla din cadrul Observatorului Sudic European (ESO), arată o strălucire roșiatică, un fenomen cunoscut drept „spirite roșii” sau „spiriduși roșii”.
„Spiritele roșii” sunt descărcări electrice la scară largă care apar la mare înălțime deasupra norilor de furtună, fiind de obicei declanșate de descărcările electrice produse între norii de furtună și suprafața planetei.
Cu toate acestea, „spiritele roșii” apar la mare înălțime în atmosfera Pământului, la o altitudine de până la 90 de kilometri.
Oamenii spun povești și legende despre aceste lumini roșii misterioase de pe cerul nopții de secole, iar aceste mărturisiri au fost în trecut respinse de experți.
Chiar și atunci când piloți sau oameni de știință reputați (inclusiv CTR Wilson, fizician laureat al Premiului Nobel) le-au descris, comunitatea științifică a ignorat evenimentele, potrivit Science Alert.
Totuși, în 1989, oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota, SUA au surprins imagini cu „spiritele roșii”, iar atitudinea față de fenomen s-a schimbat de atunci.
Deși au fost acum fotografiate și filmate de mii de ori, inclusiv de astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale, „spiritele roșii” sunt un fenomen destul de rar.
Luminile roșiatice apar în josul orizontului, asta din cauza perspectivei camerei de fotografiat, situată pe platforma telescopului de 3,6 metri al ESO din La Silla. În fundalul fotografiei poate fi văzută o strălucire verzuie, cunoscută drept „strălucirea aerului”.
Cercetătorii de la ESO au explicat că, în timpul zilei, lumina solară înlătură electronii din nitrogenul și oxigenul din atmosfera Pământului, iar noaptea acești electroni se recombină cu atomii și moleculele, astfel cauzând o strălucire.
De obicei, „strălucirea aerului” poate fi văzută doar în regiunile foarte întunecate ale cerului, acolo unde nu există poluare luminoasă.
Având în vedere locul izolat în care este situat, la mare altitudine și fără poluare luminoasă, telescopul din La Silla este perfect pentru surprinderea acestor fenomene neobișnuite.
O nouă analiză arată cum se formează norii sulfuroși din atmosfera planetei Venus
Cannabis pe ISS. Ce plante vor crește în viitoarea seră de la bordul stației spațiale?