O echipă de cercetători de la Academia Chineză de Științe a dezvoltat degetul artificial capabil să identifice anumite materiale cu o precizie de 90%.
În lucrarea lui, publicată în revista Science Advances, grupul descrie modul în care au folosit senzori triboelectrici pentru a-i oferi degetului lor capacitatea de a avea simț tactil.
Cercetările anterioare au condus la dezvoltarea degetelor robotizate care au capacitatea de a recunoaște anumite atribute ale anumitor suprafețe, cum ar fi presiunea sau temperatura; echipa din spatele noului studiu a continuat aceste eforturi prin adăugarea capacității de a identifica materialul care este atins.
Degetul artificial a fost creat prin aplicarea unor senzori pătrați mici pe vârful unui obiect în formă de deget. Fiecare dintre pătrate a fost realizat dintr-un fel diferit de polimer plastic, fiecare ales datorită proprietăților electrice unice.
Atunci când astfel de senzori sunt plasați aproape de un obiect, cum ar fi o suprafață plană, electronii senzorilor interacționează cu materialele în moduri unice.
Senzorii de sub polimer au fost toți conectați la propriile procesoare din interiorul degetului, care au fost apoi conectate împreună pentru a permite compararea rezultatelor și analiza datelor bazată pe învățarea automată.
Cercetătorii au atașat și un mic ecran LCD pentru afișarea rezultatelor. Oamenii de știință și-au testat apoi degetul punându-l să atingă diferite suprafețe plane, cum ar fi din sticlă, lemn, plastic și silicon.
Ei au descoperit că degetul este capabil să detecteze materialul potrivit în circa 96,8% din cazuri, cu o precizie minimă de 90% pentru toate suprafețele. Cercetătorii au testat, de asemenea, rezistența degetului, punându-l să atingă o suprafață de mii de ori și au descoperit că rezistă suficient de bine pentru aplicații industriale, scrie Tech Xplore.
Cercetătorii sugerează că dacă degetul lor ar fi folosit într-un cadru industrial, acesta ar putea fi conectat direct la un mecanism de control.
Ei sugerează, de asemenea, că ar putea fi folosit pentru a testa produse pentru a se asigura că respectă standardele de producție.
Oamenii de știință observă, de asemenea, că un astfel de deget ar putea fi folosit și pe un robot uman de dimensiune completă, dezvoltând capacitățile acestuia.
Ei subliniază că tehnologia din spatele degetului lor ar putea fi folosită în dispozitivele protetice pentru a ajuta la restabilirea unui anumit grad de atingere pentru persoanele care și-au pierdut această abilitate.
Vă recomandăm să citiți și:
Microroboții inteligenți au învățat să înoate și să navigheze folosind AI
Organe de porc, readuse la viață cu ajutorul unei noi tehnologii