Home » Știință » Cum contribuie crearea de artă la îmbunătățirea sănătății mintale?

Cum contribuie crearea de artă la îmbunătățirea sănătății mintale?

Publicat: 09.08.2022

În timpul pandemiei, anxietatea și depresia au prins tot mai mult contur, motiv pentru care tot  mai mulți profesioniști au adoptat terapia prin artă ca tratament.

La fel ca mulți, Andrea Cooper s-a simțit din ce în ce mai izolată și singură în timpul pandemiei de coronavirus. Cooper, un designer grafic pensionat și muzician amator, care conduce un program de artă finanțat prin granturi pentru bolnavii de cancer la Mercy Medical Center din Baltimore, este o persoană extrem de socială. Așadar, când pandemia a dus la anularea multora dintre activitățile și evenimentele ei, aceasta s-a simțit cumva izolată.

Pe măsură ce pandemia a continuat, sănătatea ei mintală a început să sufere și mai mult. În cele din urmă, depresia lui Cooper a devenit atât de gravă încât a trebuit să fie spitalizată. Ca parte a recuperării ei, a participat la un program de zece zile de spitalizare și a început să lucreze cu un terapeut de artă, indică Smithsonian Magazine.

Chiar dacă ea însăși este o artistă, Cooper a fost la început sceptică față de îndemnurile terapeutului, care îndemnau pacienții să deseneze și să picteze ca mijloc de a-și rezolva durerea. Dar pe măsură ce Cooper a petrecut mai mult timp gândindu-se la sănătatea ei mintală, ea a început să contemple profund întrebările terapeutului, inclusiv una despre creștere. „M-am gândit la asta și am știut că va trebui să iau niște decizii grele pentru a crește, că dacă voi rămâne pe aceeași pistă, lucrurile nu vor merge mai bine”, spune Cooper, care are 66 de ani.

„Uneori trebuie să tăiați lăstarul pentru a încuraja creșterea”

Cooper este una dintre numeroasele persoane care au experimentat beneficiile terapiei prin artă, un tratament integrativ care utilizează autoexprimarea artistică ca mijloc de îmbunătățire a sănătății mintale și a bunăstării. Și pe măsură ce indivizii continuă să treacă peste provocările de sănătate mintală generate de pandemie, această terapie de nișă este pe cale să devină și mai populară. Pandemia a scos la iveală multe sentimente și emoții greu de definit, iar realizarea de artă în prezența unui terapeut autorizat poate fi un bun tratament.

Crearea de artă ca formă de tratament pentru sănătatea mintală datează de la mijlocul secolului al XX-lea, când soldații care se întorceau de pe câmpurile de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial au fost lăsați cu o afecțiune cunoscută sub numele de „șoc de coajă”, dar acum se numește stres post-traumatic. Veteranii au pictat, desenat, sculptat și realizat alte forme de artă pentru a ajuta la procesarea a ceea ce au fost martori și au experimentat în război.

Credit foto: Pixabay

Practica a evoluat de atunci. Astăzi, aproximativ 5.000 de terapeuți în artă practică în Statele Unite, plus mai mulți în întreaga lume. Ei folosesc tratamentul pentru a ajuta pacienții în nenumărate situații. Copiii din școli au lucrat cu terapeuți prin artă pentru a face față dificultăților sociale și emoționale, tulburări de comportament, ADHD, stima de sine scăzută și alte probleme. Au încercat și adulții care au suferit un fel de traumă. Terapeuții au adus arta pacienților cu cancer care urmează chimioterapie, adolescenților care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, veteranilor, vârstnicilor, pacienților cu tulburări de alimentație, deținuților și multor alte grupuri care se confruntă cu provocări de sănătate fizică și mintală.

Terapia prin artă este o alternativă bună la tratementele convenționale

Terapeuții oferă tratament de grup sau individual, iar terapia în sine poate lua mai multe forme – de la mâzgălirea nestructurată până la indicații și activități mai specifice menite să ajute pacienții să-și înțeleagă emoțiile. Pacienții pot fi inițial reticenți în a se implica, de multe ori pentru că nu se consideră a fi artiști sau nu au făcut artă din copilărie, așa că terapeuții trebuie uneori să fie creativi.

„Aș putea să le rog să facă un gest sau chiar să încerce să scoată un sunet ca un oftat și apoi să folosească culori, forme și linii pentru a-mi arăta cum arată”, Cathy Malchiodi, terapeut în artă.

Desigur, oamenii  și strămoșii noștri preistorici, au făcut artă cu mult înainte ca terapia prin artă să devină un domeniu stabilit. Deși arheologii nu sunt de acord cu privire la exact ceea ce constituie arta, ei cred că practica datează cel puțin din Paleolitic, cu zeci de mii de ani în urmă. Și, deși nimeni nu știe exact de ce indivizii preistorici s-au simțit obligați să picteze și să sculpteze pereții peșterilor, pe baza volumului și a acoperirii geografice a artei preistorice, probabil că s-au bucurat de această expresie artistică. „Crearea de artă pentru sănătate și bunăstare este la fel de veche ca dealurile, nu este ceva nou”, spune Kaimal. „Fiecare comunitate are practici creative în care ne-am implicat de când suntem prin preajmă.”

Dar de ce artă?

Atunci când pacienții au dificultăți în exprimarea sentimentelor în cuvinte, desenul, pictura, sculptura, realizarea de colaje, crearea de măști de hârtie personalizată și implicarea în alte practici îi pot ajuta să-și deblocheze emoțiile și să le transpună în ceva real. În acest proces, ei pot împărtăși un pic din ceea ce trec cu oamenii din jurul lor. Ca și alte forme de terapie, arta este, de asemenea, o modalitate mai sigură și mai sănătoasă de a canaliza stresul și alte emoții negative în acțiune, în comparație cu alegerile distructive sau dăunătoare, spune Kaimal.

„Angajarea în practica artistică ajută la concretizarea și exteriorizarea acestor experiențe interioare dificile”, spune ea. „Când ne limităm doar la cuvinte, pierdem o parte semnificativă din experiențele noastre trăite. Unii oameni își pot exprima frumos sentimentele în cuvinte, dar cei mai mulți dintre noi nu pot. A avea forme expresive suplimentare înseamnă de fapt doar a permite întregii persoane să se prezinte.”

Credit foto: Pixabay

Cercetările au descoperit că realizarea de artă poate activa căile de recompensă în creier, reduce stresul, reduce nivelul de anxietate și îmbunătățește starea de spirit. Diverse studii au analizat, de asemenea, beneficiile sale în rândul populațiilor specifice: a fost asociată cu reducerea tulburării de stres post-traumatic și depresie în rândul copiilor refugiați sirieni și niveluri mai scăzute de anxietate, PTSD și disociere în rândul copiilor care au fost victimele abuzului sexual, de exemplu. Terapia prin artă poate ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea sentimentului de control al pacienților.

Formă de comunicare mult mai permisivă

Deoarece terapia prin artă poate fi deosebit de utilă atunci când oamenii nu au cuvintele pentru a-și descrie experiența sau provocările, este ideală pentru îmbunătățirea sănătății mintale și a bunăstării în urma pandemiei, care a dat naștere la emoții abstracte, cum ar fi epuizarea sau surmenajul psihic. În raportul AATA despre impactul coronavirusului din mai 2020, terapeuții au subliniat că indivizii s-au săturat să vorbească despre pandemie și despre astfel de sentimente și, din cauza întâlnirilor de toată ziua pe Zoom, să vorbească în general. În timpul terapiei prin artă, ei nu trebuie să spună un cuvânt dacă nu vor, dar pot încă să-și rezolve emoțiile. Așa cum a remarcat un terapeut în sondaj, mulți clienți „întâmpină să se exprime folosind materiale de artă, oferindu-le creierului o nouă sarcină și gurii o pauză”.

Terapia prin artă nu este un remediu și poate să nu fie abordarea potrivită pentru toată lumea. Adesea funcționează bine ca o completare a altor terapii tradiționale, spune Kaimal, dar poate avea beneficii certe. Totuși, cercetătorii trebuie să facă mai mult pentru a înțelege pe deplin cum, de ce și când funcționează terapia prin artă.

O mare parte din cercetare se bazează pe experiențele anecdotice ale clinicienilor și pacienților, iar multe studii au avut eșantion de dimensiuni mici, notează Kaimal. Experții trebuie să efectueze mai multe studii de control și studii cantitative la scară mai largă pentru a influența companiile de asigurări de sănătate să recunoască terapia prin artă ca o formă de tratament  și să plătească pentru aceasta. Domeniul ar putea beneficia, de asemenea, de dovezi suplimentare despre modul în care terapia prin artă afectează diferite populații. „În comparație cu alte profesii de sănătate mintală, avem un drum lung de parcurs”, spune ea.

Vă mai recomandăm și:

„Terapie prin călătorie”. Vacanțele, tratament pentru demență și depresie?

Cum a fost eliminată durerea cronică la șoareci și primate cu ajutorul terapiei genelor? Iată noile descoperiri în domeniu

O terapie pentru formele rare de cancer, cu un pas mai aproape de a fi descoperită

Exercițiile fizice pot reduce simptomele depresiei și pot amplifica efectele terapiei

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Mayim Bialik, cercetătoarea din The Big Bang Theory, dar și din viața reală
Mayim Bialik, cercetătoarea din The Big Bang Theory, dar și din viața reală
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile