Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avertizat, în contextul crizei cu Rusia, asupra riscurilor revenirii la utilizarea masivă a combustibililor fosili, subliniind că intenţionează să se conformeze obiectivelor ecologice, în timp ce Guvernul de la Berlin nu mai exclude ferm energia nucleară.
„În actualul context, nu trebuie să se producă o relansare pe plan mondial a energiilor fosile şi în special a consumului de cărbuni. Nu poate fi nimeni bucuros de faptul că inclusiv la noi creşte consumul de cărbuni ca reacţie la riscul reducerii livrărilor de gaze”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, conform site-ului Tagesschau.de, la Conferința internațională Dialogul climatic Petersberg, organizată la Berlin.
„Trebuie să scăpăm cât se poate de rapid de folosirea cărbunilor, a petrolului şi gazelor. Tot ceea ce facem acum este să garantăm că aprovizionarea cu gaze este în conformitate cu obiectivul de a deveni neutri din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon în Germania şi, în viitor, în întreaga lume”, a subliniat Olaf Scholz.
Cancelarul Germaniei a reafirmat angajamentul Grupului G7 de a furniza cât se poate de rapid 100 de miliarde de dolari anual pentru finanţarea eforturilor naţiunilor sărace de a reduce poluarea.
Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia în urmă cu câteva luni, iar livrările care tranzitează Ucraina sunt diminuate din cauza războiului. În plus, fluxul de gaze către mai multe state membre UE a fost redus în ultima săptămână din cauza unor lucrări de întreţinere. Germania a semnalat că se pregăteşte pentru toate scenariile, inclusiv pentru oprirea totală a alimentării cu gaz, la finalul lucrărilor de întreţinere la gazoductul Nord Stream 1.
În acest context, Guvernul de la Berlin a semnalat că nu se mai opune ferm menţinerii în funcţiune a ultimelor trei centrale nucleare germane după termenul de închidere, programat la sfârşitul acestui an. Un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat luni seară, potrivit publicaţiei Der Spiegel, că renunţarea la energia nucleară nu este o temă ideologică, ci una tehnică. Decizia va fi luată în funcţie de noile teste de rezistenţă. „Aceasta este baza decizională”, a subliniat oficialul german.
Autorităţile germane au efectuat deja teste de rezistenţă la centralele nucleare, dar urmează o nouă serie de verificări, pentru evaluarea tuturor scenariilor. „Vom efectua noi calcule şi vom decide pe baza datelor tehnice concrete”, a confirmat un purtător de cuvânt al ministrului Economiei Robert Habeck.