Cercetarea anti-îmbătrânire este probabil unul dintre cele mai vechi eforturi la care oamenii și-au pus vreodată mintea, pe lângă supraviețuire.
Fiecare instinct din corpul nostru caută să ne prelungească viața cu încă o zi, apoi cu încă un anotimp și tot așa.
Trăim mai mult decât strămoșii noștri datorită descoperirilor medicale care transformă afecțiunile cândva terminale în unele tratabile. Dar îmbătrânirea este diferită; oricât de sănătoși suntem, nu putem opri procesul de îmbătrânire. Dar oare îl putem încetini?
Asta vrea să afle Arabia Saudită prin angajamentul de a investi 1 miliard de dolari pe an în cercetarea anti-îmbătrânire.
Potrivit MIT Technology Review, familia regală saudită a creat o organizație non-profit numită Hevolution Foundation, care va investi în cercetări axate pe biologia din spatele îmbătrânirii și în căutarea unor modalități de extindere a așa-numitei „perioade de sănătate” sau numărul de ani în care o persoană este funcțională și sănătoasă, scrie Interesting Engineering.
Deși nu a fost anunțată încă nicio cercetare, oamenii de știință speră că bogăția extinsă de petrol a Arabiei Saudite poate duce la proiecte de cercetare la scară largă în terapiile anti-îmbătrânire.
„Obiectivul nostru principal este să prelungim perioada de viață sănătoasă. Nu există o problemă medicală mai mare pe planetă decât aceasta”, a declarat Mehmood Khan, fost endocrinolog la Clinica Mayo.
Nimeni nu știe exact, motiv pentru care Fundația Hevolution analizează cercetări de bază pe acest subiect, promițând să finanțeze studii de medicamente cu scopul explicit de a vedea dacă unele dintre acestea vor încetini sau poate chiar inversa îmbătrânirea.
Un astfel de studiu care s-a chinuit să găsească finanțare în ultimii ani este studiul Targeting Aging with Metformin sau TAME. Este primul studiu clinic major al unui medicament cu scopul expres de a testa dacă încetinește procesul de îmbătrânire la om.
Nir Barzilai, de la Școala de Medicină Albert Einstein din New York și inițiatorul studiului TAME, a declarat în aprilie 2022 că Hevolution a fost de acord să finanțeze o parte substanțială a studiului.
Speranța este că, găsind mai întâi o modalitate de a încetini procesul de îmbătrânire, am putea continua să vedem dacă îmbătrânirea este reversibilă. Va mai dura mulți ani până când studiile lansate în acest an sau în viitor să ajungă la niște concluzii, însă este primul pas făcut pe un drum foarte lung, dar care trebuie făcut dacă vrem cu adevărat să știm dacă putem elimina îmbătrânirea.
Există mulți susținători bogați ai cercetării anti-îmbătrânire, ceea ce este inevitabil. Oamenii bogați nu vor să moară pentru că se bucură de viața lor, așa că este firesc să-și dorească să o prelungească cât mai mult posibil.
Jeff Bezos este cu siguranță un astfel de investitor, ajutând la finanțarea Altos Labs, care este dedicată inversării procesului de îmbătrânire, precum și a Unity Technologies, o firmă de biotehnologie care lucrează la medicamente și terapii anti-îmbătrânire.
Deși Bezos nu are nicio investiție declarată în Hevolution, aceste investiții fac parte dintr-o mișcare mai largă în rândul elitei bogate pentru a atinge acel obiectiv de lungă durată de a înșela moartea.
Și dacă cineva are bani să investească în astfel de studii, aceea este elita; miliardarii dețin mijloacele și motivul pentru a face acest lucru, chiar dacă acei bani poate ar fi cheltuiți mai util pe boli mai comune și mult mai mortale, cum ar fi malaria, care continuă să devasteze zonele mai sărace ale lumii.
Vă recomandăm să citiți și:
Vești proaste! Alcoolul poate dăuna inimii mai mult decât se credea până acum
O nouă metodă non-invazivă de a evalua riscul de boli hepatice
Colagenul, secretul pentru tinerețea veșnică? Iată care sunt principalele beneficii
Mult mai multe ciupituri de țânțari purtători de malarie au loc în timpul zilei