Incendiile cauzate de oameni în California sunt mai grave decât incendiile provocate de fulgere, a raportat recent o echipă de cercetători.
Oamenii de știință de la Universitatea din California, Irvine, au publicat un studiu despre acest lucru în revista Nature Communications. Cercetarea i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine gravitatea incendiilor și cât de probabil este ca un incendiu să distrugă copaci și să provoace daune pe termen lung ecosistemului aflat în calea sa.
California nu este ferită de incendii. Doar în 2020, peste 1,6 milioane de hectare au ars în tot statul, incluzând incendiul August Complex, care a afectat în jur de 0,4 milioane de hectare. Dar ceea ce nu a fost clar până acum a fost dacă există vreo diferență de severitate între incendiile care pornesc natural, de la lovituri de fulgere, și incendiile cauzate de oameni.
„Incendiile declanșate de oameni cresc mai rapid și eliberează mai multă energie pe măsură ce cresc, deoarece sunt adesea declanșate în condiții mai calde și mai uscate. Sunt mai feroce”, a spus James Randerson, profesor la UCI și coautor al studiului.
În schimb, incendiile cauzate de fulgere apar de obicei pe vreme cu umiditate ceva mai mare, ceea ce poate limita intensitatea flăcării, scrie Phys.org.
Lucrarea a fost posibilă datorită progreselor UCI în modelarea incendiilor, care le permit oamenilor de știință să înțeleagă mai bine forțele care guvernează viteza cu care se mișcă incendiile. Aceste progrese au fost detaliate într-un studiu separat, publicat în Scientific Data.
„Am creat un algoritm de urmărire a incendiilor și l-am aplicat în ultimele 9 sezoane de incendii din California, ceea ce a ajutat la analiza locației, energiei și răspândirii diferitelor tipuri de incendii”, a declarat Yang Chen, cercetător asistent.
Pentru a-și construi algoritmul, Chen și colegii săi au analizat focarele incendiilor cu un dispozitiv de imagistică de pe satelitul Suomi al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) din SUA. Acest lucru permite urmărirea și modelarea în timp aproape real a incendiilor de vegetație.
„Aceste tipuri de date au fost disponibile în trecut pentru incendii individuale. Dar nu au fost organizate sistematic și nu au fost disponibile pentru toate incendiile dintr-o regiune. La asta ajută acest nou produs. Ne permite să identificăm locul din California unde incendiile ard cel mai repede și cum se leagă asta de vremea și vegetația dintr-un anumit loc”, a spus Randerson.
Aceste două studii au fost unele dintre primele momente în care oamenii de știință au reușit să coreleze viteza unui incendiu și eliberarea de energie cu efectele sale pe termen lung asupra ecosistemelor, efecte care pot dura decenii sau chiar secole.
„Importanța acestui algoritm este că ne-ar putea permite să construim modele de incendiu mai bune pentru California și să urmărim mai bine incendiile din alte părți ale lumii în care nu avem avioane și mai mulți senzori prin satelit care să măsoare incendiile non-stop”, a adăugat Randerson.
„Acest lucru poate fi valoros pentru înțelegerea comportamentului incendiilor în pădurile boreale îndepărtate și în subterasa pădurilor tropicale”, a continuat el.
Ambele studii au o relevanță specială pentru California, unde creșterea severității incendiilor duce la tot mai multe daune materiale, decese de civili și pompieri, degradarea ecosistemului și o calitate slabă a aerului.
Vă recomandăm să citiți și:
Limitarea altor poluanți climatici, nu doar CO2, ar putea salva Pământul
Cum sunt afectați tigrii pe cale de dispariție de drumuri și căi ferate?
Pierdut sau dispărut? Un studiu arată că existența a peste 500 de specii de animale rămâne incertă